PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 531--537
Tytuł artykułu

Cechy zewnętrzne a jakość żywności

Warianty tytułu
The External Quality of the Food Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono nowe aspekty jakości żywności i wskazano na wzrost znaczenia jakości zewnętrznej produktów żywnościowych. Zwrócono uwagę, iż rosnąca innowacyjność, a także poprawa cech zewnętrznych produktów, związania m.in. ze stosowaniem coraz większej ilości środków chemicznych, nie gwarantuje bezpiecznej żywności.
EN
In the article the increasing value of external quality of some of the food products was presented. It was prompted by economical issues of agriculture, industry processing, trade and defined consumer expectations. The process of increasing external quality does not always reflect increase in ecological and health one. The quality reassurance of various aspects of the same production methods of some products can be excluded. In order to meet consumers' expectations, using conventional and ecological methods would be a prior resolution. (original abstract)
Bibliografia
  • Bunn D., Feenstra G., Lynch I., Sommer R. (1990): Consumer Acceptance of Cosmetically Imperfect Produce. "Journal of Consumer Affairs" nr 24, s. 273.
  • Fink A. (1988): Kunstkäse. Nain, Danke! Arbeitsgemeinschaft Bäuerliche Landwirtschaft e.V. Rheda-Wiedenbrück, s. 52.
  • Baryłko-Pikielna N. (1975): Zarys analizy sensorycznej żywności. Wyd. Naukowo- Techniczne, Warszawa 1975, s. 300.
  • Horubała A. (1983): Postąp naukowy i techniczny a jakość żywności. "Przemysł Spożywczy" nr 3, s. 108.
  • Leitzmann C., Sichert-Oevermann U. (1988): Lebensmittelqualität und Lebensmittelwahl nach Qualitätsstufen - Verbrauchergerechte Empfehlungen für eine zeitgemäße Lebensmittelwahl. [w:] A. Meier-Ploeger, H. Vogtmann: Lebensmittelqualität - ganzheitliche Methoden und Konzepte. Alternative Konzepte 66. Verlag C.F. Müller, Karslruhe, s. 66.
  • Meier-Ploeger A., Vogtmann H. (1992): Lebensmittelgualität ein ganzheitlichter Anspruch. [w:] Ökologische Landwirtschaft. Red. H. Vogtmann. Stiftung Ökologie und Landbau. Karlsruhe, s. 175-190.
  • Schuphan W. (1976): Mensch und Nahrungspflanze. Den Haag, s. 171.
  • Zalewski R.I. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, s. 28.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014822

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.