PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 583 | 49--55
Tytuł artykułu

Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów

Warianty tytułu
Testing the Quality of Various Sorts of Breakfast Margarine
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Margaryny, a także produkty zbożowe są w naszym kraju, przy obecnym sposobie odżywiania się, głównym źródłem tłuszczu roślinnego. Produkty te stanowią ok. 60 procent ogólnej ilości spożywanego tłuszczu roślinnego. W Polsce produkuje się obecnie kilkanaście gatunków margaryn o zróżnicowanym składzie chemicznym i walorach sensorycznych. Celem pracy było przebadanie jakości wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn dostępnych na rynku sieci detalicznej.
EN
The objective of the research was to test the quality of selected sorts of breakfast margarine available on the retail market. Twelve sorts of margarine were tested for their physicochemical properties and sensory characteristics. It has been found that the quality of breakfast margarine available on the market is good. As regards their shelf lives, all the purchased sorts of margarine were consumable. The results of the sensory analyses and physicochemical testing were within the limits of the standard requirements. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
49--55
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Charakterystyka żywieniowa dostępnych na rynku produktów tłuszczowych, pod red. N. Baryłko-Pikielnej, Polski Consensus Tłuszczowy, Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, nr 4, Warszawa-Kraków 1996.
  • Czechowska-Liszka M., Chemical Composition and Processing as Factors Conditioning ofthe Chosen Kinds of Margarines, Materials of the I National Congress "Food, Nutrition and Health", Warsaw 30 May-1 June 1994, Prace Instytutu Żywności i Żywienia, nr 93, Warszawa 1998.
  • PN-A-86936 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Ocena sensoryczna margaryn metodą punktową.
  • PN-92/A-86932 Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  • PN-ISO 3960 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • PN-60/A-86921 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  • PN-A-86933 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Określanie zawartości substancji tłuszczowej w margarynie.
  • PN-60/A-86924 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.
  • PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.
  • Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Rola żywienia w profilaktyce miażdżycy. Tłuszcze, flawonoidy, witaminy antyoksydacyjne, Polski Consensus Tłuszczowy, Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, nr 4, Warszawa-Kraków 1996.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015061

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.