PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 66 (nr 893) | 17--30
Tytuł artykułu

Makro- i mikroelementy w produktach sojowych

Warianty tytułu
Macro- and Microelements in Food Products of Soybean
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy opisano oznaczanie jonów wapnia, żelaza i sodu w produktach sojowych z użyciem metod spektrofotometrycznych i potencjometrycznej. Użyte metody w analizie wykazują odpowiednią liniową zależność dla kalibrowanych zakresów pomiarowych. Statystyczna analiza wyników oznaczeń zawartości jonów metali w produktach sojowych charakteryzuje się relatywnie niskimi wartościami odchylenia standartowego. Oznaczone zawartości badanych jonów mieszczą się w przedziałach zaleconych ilości makro i mikroelementów w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)
EN
This paper describes the determination of Ca(II), Fe(III) and Na(I) ions in soybean products using spektrophotometrical and potentiometrical methods. The methods showed linearity for the analyses in their respective calibration ranges. Statistical date analysis, based on soybean products analysis and relative standard deviation (RSD) for both ions was performed. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015068

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.