PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 608 | 5--14
Tytuł artykułu

Racjonalne żywienie a wegetarianizm

Autorzy
Warianty tytułu
Proper Nutrition and Vegetarianism
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jednym z podstawowych czynników środowiska zewnętrznego, który wpływa na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia, jest prawidłowe żywienie. Umożliwia ono pełne wykorzystanie genetycznie uwarunkowanych możliwości optymalnego fizycznego oraz umysłowego rozwoju. Racjonalne żywienie polega nie tylko na dostarczaniu odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach, lecz także na spożywaniu pokarmów o wysokiej jakości zdrowotnej, wolnych od zanieczyszczeń chemicznych, fizycznych, biologicznych, a także na odpowiedniej częstotliwości posiłków i ich właściwym rozłożeniu w ciągu dnia. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie wegetarianizmem jako dietą alternatywną wobec tradycyjnych form żywienia.
EN
Lately, consumers have been more and more interested in proper nutrition as it ensures good health and the best possible physical and intellectual development. A proper diet requires that we adhere to nutritional norms. Recently, the Mediterranean type of diet has been propagated. A new, widely popularized style of living, is vegetarianism. It is highly advantageous to health but, on the other hand, it involves a risk that certain deficiencies in nutrients might occur. There are several kinds of vegetarianism. The most recommended in our country and the most reasonable in respect of health is the semivegetarian diet. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--14
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Berger S., Human Nutrition Science in Food Chain, ed. S. Berger, A. Gronowska-Senger, S. Ziemlański, S. Smith-Gordon and Co., London 1988.
  • Henningsen N.C., Diet, Coding and Disease, "Spectrum" 1990, nr 31.
  • Kozłowska-Wojciechowska M., Zasady racjonalnego odżywiania, Apteka, Warszawa 1998.
  • Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2000.
  • Szostak W., Podstawy naukowe racjonalnego żywienia, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1980, nr 7.
  • Szostak W., Żywienie a metaboliczne choroby cywilizacyjne, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1986, nr 13.
  • US Department of Agriculture. Food quide pyramid, Human Nutrition Information Service 1992.
  • Willet W.C., Mediterranean Diet Pyramid: a Cultural Model for Health Eating, "American Journal Clin. Nutr." 1995, nr 61.
  • Zduńczyk Z., Zduńczyk P., Żywienie a zdrowie - nadzieje i kontrowersje, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 9.
  • Ziemlański S., Rola czynnika żywieniowego w powstawaniu metabolicznych chorób cywilizacyjnych ze szczególnym uwzględnieniem układu krążenia, "Polskie Archiwum Medycyny Wewnętrznej" 1975, nr 53.
  • Ziemlański S., Współczesne problemy żywieniowe człowieka, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1994, nr 3.
  • Ziemlański S., Żywienie człowieka jako przedmiot zainteresowania medycyny. Wybrane problemy produkcji żywności i żywienia, Wszechnica PAN, Ossolineum, Wrocław 1979.
  • Ziemlański S., Budzyńska-Topolowska J., Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Wyd. Instytut Danone - Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa 1997.
  • Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego, L. Hryniewieckiego, PWN, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015147

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.