PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 608 | 69--82
Tytuł artykułu

Analiza systemu działań projakościowych dotyczących krajowego przemysłu mleczarskiego w kontekście integracji z Unią Europejską

Warianty tytułu
Analysis of Proquality Systemic Actions in Favour of the Domestic Dairy Industry in the Context of the Integration with the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu było ukazanie, wobec integracji Polski z UE, konieczności podejmowania w sektorze mleczarskim systemowych działań projakościowych, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa i higieny procesu produkcyjnego oraz spełnienie unijnych standardów jakościowych mleka i jego przetworów.
EN
Agriculture, including the dairy industry, is one of the most complex problem s in the negotiations for Poland's membership in the European Union. The main cause of these difficulties is low quality of raw milk brought to purchasing centres as compared with the quality of milk from the EU member countries. The paper presents weak and strong points of the Polish dairy industry, the causes of such situation, and possibilities and dangers resulting from Poland's integration with the EU. The necessity to take proquality systemic actions in order to assure the safety and hygiene of milk and milk products manufacturing process is stressed. Special attention is given the role of quality assurance systems based on: Good Manufacture Practice, HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), ISO 9000 quality assurance system, and Total Quality Management - TQM. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
69--82
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Borycka B., Aspekty zdrowotnej jakości żywności, "Problemy Jakości" 2000, nr 3.
  • Brzóska M., Rynek mleka jako najważniejszy rynek w procesie integracji Polski z UE (tezy), "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 12.
  • Cieślak C., Certyfikacja gospodarstw produkujących mleko na terenie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole, "Przegląd Mleczarski" 2000, nr 3.
  • Ehiri J. E., Morris G.P., McEwen J., Implementation of HACCP in Food Businesses: the Way Ahead, "Food Control" 1995, vol. 6, nr 6.
  • Jakubczyk E., Jaworski S., Wymagania higieniczne zapewniające produkcję przetworów mleczarskich bezpiecznej jakości, cz. 1, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 1.
  • Jurczak M.E., Mleko, produkcja, badanie, przerób, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1997.
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.,HACCP. Koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, NOT-SIT-SPOŻ, Warszawa l998.
  • Nitecka E., Bezpieczeństwo i jakość w polskim przetwórstwie żywności, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 6.
  • Nitecka E., Zarządzanie jakością w przetwórstwie żywności w kontekście integracji z Unią Europejską. Część 1: HACCP - Analiza zagrożeń w krytycznych punktach kontroli, "Przemysł Zbożowo-Młynarski" 1996, nr 12.
  • Nitecka E., Siekierski C., Jakość w przetwórstwie żywności w kontekście integracji z Unią Europejską, Zeszyty Naukowe SGGW, Ekonomika Organizacji Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 1997, nr 29.
  • Pluta A., Główne problemy branży mleczarskiej związane z przystąpieniem Polski do UE, cz. 1, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 3.
  • Pluta A., Główne problemy branży mleczarskiej związane z przystąpieniem Polski do UE, cz. 11: Jakość mleka w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 6.
  • PN-ISO 8402: 1996. Zarządzanie jakością i zapewnienie jakości. Terminologia.
  • Seremak-Bulge J., Szanse i zagrożenia rynku mleka wynikające z włączenia Polski do struktur UE, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 1.
  • Sikora T., Kołożyn-Krajewska D., Zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji przy zastosowaniu RACCP [w:] Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej, Materiały konferencyjne, AE w Krakowie, Kraków 1998.
  • Skawińska E., Organizacyjno-techniczne uwarunkowania oraz ekonomiczne aspekty przystosowania gospodarstw i przedsiębiorstw mleczarskich do produkcji mleka według wymagań normy ISO 9000, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 9.
  • Waszkiewicz-Robak B., Nitecka E., Systemy zapewnienia jakości i niektóre aspekty prawa żywnościowego [w:] Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, pod red. F. Świderskiego, Warszawa 1999.
  • Wiśniewska M., Problemy jakości higienicznej mleka, "Problemy Jakości" 1999, nr 2.
  • Zalewski A., Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa. Cz. II: Program działań w głównych ogniwach mleczarstwa, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 2.
  • Zalewski A., Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa. Cz. III: Rynek artykułów mleczarskich i strategiczny program działań do 2010 roku, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 3.
  • Zalewski R.I., HACCP i ISO 9000 jako narzędzia w dostosowaniu sektora rolno-spożywczego do reguł rynku europejskiego [w:] Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej, Materiały konferencyjne, AE w Krakowie, Kraków 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015150

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.