Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Consumer Behaviour Towards the Foreign Cusines
Języki publikacji
Abstrakty
Kuchnie obcych narodów zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Największą popularnością cieszą się kuchnia chińska i włoska, które postrzegane są jako kuchnie zdrowe. Konsumenci preferują dania typowe dla danej kuchni, potrawy z mięsa i ryżu, a pomijają zupy, desery i tradycyjne napoje. W opinii respondentów liczba lokali oferujących dania obcych kuchni jest mała i powinna wzrosnąć, umożliwiając wspólne spędzenie czasu dla całej rodziny.
The majority of consumers are interested in foreign cuisines, especially in Chinese and Italian cuisine which are the most frequent foreign restaurants. The main advantages of foreign cuisines include: taste of dishes, serving way, originality of products and spices. The typical foods are mostly eaten and soups, beverages and desserts are less popular. The Chinese and French cuisines are considered to be the healthiest cuisines. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
104--108
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- Babicz-Zielińska E. (1999): Food preferences among the Polish young adults. Food Quality and Preference, 10, 139-145.
- Baryłko-Pikielna N. (1995): Konsument, a jakość żywności. Żywność.Technologia, Jakość 4, 3-10.
- Kowrygo B., Górska-Warsewicz H., Ługowska K. (1997): Ocena preferencji konsumenckich w zakresie żywności i żywienia. Żywność. Technologia. Jakość nr 2, (11), 51 -60.
- Nazarewicz R., Babicz-Zielińska E., Zabrocki R. (2000): Ocena spożycia żywności typu fast food wśród młodzieży szkół średnich i wyższych. [W:] Konsument i jego zachowania rynkowe. Wyd. SGGW, 399-402.
- Surmacka-Szcześniak A. (1992): Wpływ wymogów konsumenta na kierunek badań w nauce i technologii spożywczej. Konf. Nauk. "Postęp w technologii i chemii żywności". AE, Poznań, 249-258.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015198