PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 4 | 54--59
Tytuł artykułu

Elementy rynku zbóż w aspekcie integracji z Unią Europejską

Warianty tytułu
The Elements of Polish Grain Market in the Context of Integration with UE
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaprezentowano wybrane elementy polskiego rynku zbóż w kontekście integracji z rynkiem Unii Europejskiej. Podkreślono znaczny potencjał produkcyjny krajowego rolnictwa w dziedzinie produkcji zbóż, jak również jej niską efektywność. Starano się także wskazać na potencjalne silne strony i atuty polskiego rynku zbóż wynikające między innymi z jego struktury asortymentowej oraz zbliżonych do ekologicznych warunków uprawy.
EN
The grain market is one of the most important agricultural markets. In the paper author has characterized some elements of grain market in Poland, presented the income and expense of grain in the context of EU integration. Next, there are discussed the question of efficiency and potential of grain production in Poland and some of positive aspects of extensive production character. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
54--59
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Barker J. (1993): Marketing rolny. AR, Poznań, s. 65-66.
  • Die Markte fur Getreide, Ólsaaten und Kartoffeln. Agrarwirtschaft 47(1998) s. 25.
  • Runowski H. (1997): Postęp biologiczny w rolnictwie. SGGW, Warszawa, s. 79.
  • Skawińska E. (1993): Integracja rynków żywnościowych Polski i WE. Biała Księga Polska - UE. Wyd. URM, Warszawa 1993, s. 61.
  • Struktura i wyniki krajowego przetwórstwa zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 02/2001.
  • Wirtschaftliche Aspekte der Getreideerzeugung in der Europaischen Gemeinschaft. Eurostat, Studien und Analysen, Luxemburg 1994, s. 11.
  • Żyto - chemia i technologia (red.) Gąsiorowski H. (1994): PWRiL, Poznań, s. 18-19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015208

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.