PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 4 | 83--87
Tytuł artykułu

Rynek wołowiny w Polsce wobec zagrożenia BSE w Europie

Warianty tytułu
The Beef Market in Poland in View of BSE Crisis in Europe
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rynek mięsa wołowego jest częścią rynku rolnego. Istotą rynku wołowiny w Polsce jest jego ścisłe powiązanie z dwoma innymi sektorami produkcji zwierzęcej. W fazie produkcji cieląt i bydła rzeźnego jest on bezpośrednio powiązany z sektorem mleczarskim, stanowiąc pewne uzupełnienie tego sektora. W dalszych ogniwach łańcucha produkcyjno-dystrybucyjnego rynek wołowiny staje się istotną częścią sektora mięsa czerwonego, tworząc dodatkowy obszar działalności podmiotów zajmujących się obrotem i przetwórstwem mięsa wieprzowego. W związku z powyższym rynek wołowiny nie jest jeszcze wyraźnie wyodrębniony i pełni nie tyle samodzielną rolę, co jest raczej ubocznym i uzupełniającym segmentem dwóch dużych sektorów tzn. mleczarstwa i mięsa wieprzowego.
EN
The main objective of this paper is to analyse the behaviour of beef market in view of BSE crisis. This article shows economic and organisational situation on the beef market in 2000 in view of BSE. This work presents the reaction of beef consumers to the BSE crisis. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
83--87
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Urban R., Wigier M. (2000): Rynek mięsa wołowego. (W:) Opcje strategiczne dla sektora agrobiznesu. FAPA, Warszawa, 505-530.
  • Rynek mięsa. Raport rynkowy ARR I lERiGŻ, październik 2000, 14-22.
  • Rolnictwo w I półroczu 2000 r, GUS, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015217

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.