PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 7 | 88--93
Tytuł artykułu

Ewolucja funkcji kultury organizacyjnej

Autorzy
Warianty tytułu
Evolution of Organisational Culture Functions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono funkcje jakie spełnia kultura organizacyjna. Klasyczne podejście zakada, że podstawowym zadaniem kultury organizacyjnej jest dostarczenie poczucia bezpieczeństwa i stabilizacji. Nowoczesne podejście bazuje na przekonaniu, że kultura organizacyjna nie może gwarantować stabilizacji, skoro otoczenie nie jest stabilne
EN
The article presents classical and modern approaches to functions offered by organisational culture. The classical approach considers providing security and stabilisation as a basic task of organisational culture. On the other hand, the modern school claims that organisational culture cannot guarantee such features as stabilisation when the environment is changing.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
88--93
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Aniszewska G., Gielnicka I., Firma to ja, firma to my. Poradnik kultury organizacyjnej firmy, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 1999, s. 15-16.
  • Marcinkowska M., Kształtowanie wartości firmy, FEP, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, część III, rozdz. 12.3., s. 100-101.
  • Penc J., Skuteczne zarządzanie organizacją, Wyższa Szkoła Marketingu i Biznesu, Łódź 1999, rozdz. III, s. 88-90.
  • Pimpicki K., Kultura organizacyjna - klucz do zrozumienia przedsiębiorstwa, http:// 127.0.0.1:49152/lp.Abc/lpext.dll/shr/abc_nt/xtras_html/publik%7El/sef505%7El/zaga.../klutur% 7E2.ht, s. 6-7.
  • Projektowanie systemów zarządzania. Materiały do ćwiczeń, red. Skalik J., Skrypt Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 1997, rozdz. 5, s. 73.
  • Sikorski Cz., Kultura organizacyjna wysokiej tolerancji niepewności, Organizacja i Kierowanie 1999, nr I, s. 17-20.
  • Smoleński S., Zarządzanie potencjałem pracowniczym w przedsiębiorstwie. Oficyna Wydawnicza OPO, Bydgoszcz 2001, cz. VI, s. 222.
  • Zarządzanie. Teoria i praktyka, red. nauk. A. Koźmiński, Wł. Piotrowski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995, r. V, s. 302-303.
  • Zarządzanie kadrami. Podstawy teoretyczne i ćwiczenia, Red. T. Listwan, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2000, rozdz. 3, s. 41-43.
  • Zbiegień-Maciąg L., Kultura w organizacji. Identyfikacja kultur znanych firm, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999, s. 33-38.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000121448

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.