Warianty tytułu
System Links between Livestock Producers and Meat Processors on Pork Market
Języki publikacji
Abstrakty
Producenci żywca wieprzowego oraz zakłady branży mięsnej są zasadniczymi ogniwami rynku mięsnego w Polsce. Autor skupił uwagę na przedstawieniu zależności pomiędzy producentami żywca wieprzowego a zakładami przetwórstwa mięsnego oraz na przedstawieniu form zaopatrzenia badanych zakładów mięsnych w żywiec wieprzowy. W ostatnim rozdziale autor scharakteryzował sposoby sprzedaży żywca wieprzowego w badanych gospodarstwach domowych.
There were rather causal linkages based upon sale/buy deals between the farmers and the entities purchasing swine livestock, without additional rights and obligations for both parties as it is the case of contracted production system. Integrated spheres of livestock production and slaughters through concluded contrasts restricts production risk. Well organized raw material basis gives advantage for a processor over competitors and moreover better confidence so as to the origin of bought animals. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
136--140
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Białasiewicz M. (2001): Działania na ostatnią chwilę... Boss-Rolnictwo nr 46, 20.
- Gabara W. (1995): Encyklopedia Biznesu, Tom 1. Fundacja Innowacja, Warszawa, 446.
- GUS (1987): Wyniki spisu rolniczego 19986 r. chów zwierząt gospodarskich oraz niektóre środki produkcji w indywidualnych gospodarstwach rolnych, Warszawa, 34-36.
- GUS (1997): Powszechny spis rolny 1996 r. Zwierzęta gospodarskie, Warszawa, 102, 110.
- GUS (2001): Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r., Warszawa, LIV.
- Małysz J. (1998): Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa, 387.
- Piwowar J. (1996): System integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w Polsce. ZPPR, Radom, 17, 123
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000058533258