PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
3 (2004) | nr 2 | 139--147
Tytuł artykułu

Zmiany wykształcenia mieszkańców wsi w latach 1996-2002

Warianty tytułu
Changes of Education Level of Rural Population Since 1996 to 2002
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto analizę czynnika ludzkiego w rolnictwie, jako odpowiedzialnego za potencjał intelektualny mieszkańców wsi. Czynnik ludzki w rolnictwie uznano za czwarty czynnik produkcji, obok ziemi, kapitału i pracy. Potencjał intelektualny mierzono odsetkiem osób legitymujących się wykształceniem wyższym i średnim. Obserwacje przeprowadzono na podstawie wyników powszechnego spisu rolnego z 1996 i 2002 roku.
EN
In the paper there was analysed human factor in agriculture which is responsible for intellectual potential in the countryside. Human factor in agriculture was recognized as the fourth factor beside land, capital and work. Intellectual potential was measured as percentage of population with secondary or high education level. This level in 1996 was 19.9% and after six years 28.8%. Also the economic activity of people connected with agriculture was grown up. The research shows that farmers are better prepared to function in the Common Agricultural Policy. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
139--147
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Aktywność ekonomiczna ludności związanej z rolnictwem, 2003. GUS, Warszawa.
  • Małanicz Z., 1969. Wpływ wykształcenia rolników na wyniki ekonomiczne gospodarstw chłopskich. Roczniki Nauk Rolniczych, T. 114.
  • Wawrzyniak B., 2001. Luka edukacyjna barierą procesu integracji polskiej wsi i rolnictwa z Unią Europejską. Wieś i Rolnictwo nr 3.
  • Zegar J. (red.), 2003. Zróżnicowanie regionalne rolnictwa. GUS, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000083392278

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.