PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 67 (nr 931) | 63--61
Tytuł artykułu

Badanie zmian szybkości krystalizacji sacharozy podczas gotowania cukrzycy i w warunkach przemysłowych

Warianty tytułu
Studies of Changes in Sucrose Crystalization Rate During Magma Boiling in Industrial Conditions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przeprowadzono badania mające na celu określenie wpływu parametrów syropu międzykryształowego i cukrzycy I na zmiany szybkości krystalizacji sacharozy. Na podstawie przeprowadzonych analiz wyznaczono szybkość krystalizacji cukrzycy I w warunkach przemysłowych. Sumując wszystkie czynniki hamujące proces krystalizacji, zaproponowano ujęcie zależności iloczynu czynników hamujących w funkcji względnego czasu krystalizacji. (oryg. streszcz.)
EN
Investigation was carried out with the aim to determine the effect of parameters of mother liquor and seed magma on changes in the rate of sucrose crystallization. On the basis of analyses the rate of seed magma crystallization in industrial conditions was calculated. Coefficients inhibiting the crystallization rate h and η were also determined. Summing up all factors that inhibit the process of crystallization, it was proposed to present the product of inhibiting factors in the function of relative crystallization time. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000092204668

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.