PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 678 | 141--148
Tytuł artykułu

Badanie preferencji konsumenckich żywności wygodnej

Warianty tytułu
Consumers' Preferences as to Convenient Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dążenie konsumentów do bardziej wygodnego i szybszego przygotowania posiłków spowodowało rozwój nowej branży przemysłu spożywczego wytwarzającej tzw. żywność wygodną. Mianem tym określa się produkty, które wymagają niewielkiego nakładu pracy i krótkiego czasu potrzebnego do przygotowania ich do konsumpcji. Żywność wygodna stanowi coraz większą część codziennej diety. W artykule omówiono badania dotyczące preferencji konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności wygodnej.
EN
The research works were concerned with consumers' preferences as to convenient food. It has been found that foodstuff group the products which are chosen most often are soup and sauce concentrates, desserts and breakfast cereals. Deep-frozen meat and fish products were least popular. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
141--148
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Piekielna N., Analiza sensoryczna w zapewnieniu jakości żywności, "Przemysł Spożywczy" 1998, nr 12.
  • Brzozowska A., Żywność wygodna - wybrane problemy wartości odżywczej, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 9.
  • Convenience and Fast Food Handbook, ed. M.E. Thorner, Avi Publ. Comp. Inc., Westport, 1973.
  • Gawęcki J., Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2002, 29 Suplement, nr 4.
  • Gawęcki J., Żywność nowej generacji a racjonalne żywienie, "Żywność, nauka, Technologia, jakość" 2002, nr 4.
  • Górska-Warsewicz H., Innowacje produktowe w opinii klientów, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 3.
  • Górska-Warsewicz H., Konsumenci żywności mrożonej, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 4.
  • Górska-Warsewicz H.,Konsumencki rynek koncentratów spożywczych, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 9.
  • Górska-Warsewicz H., Nowe produkty na rynku a opinie i zachowania konsumentów, "Przemysł spożywczy" 2002, nr 8.
  • Grzesińska W., Porożyńska L., Opracowanie i ocena jakości nowych produktów żywnościowych typu "convenience", "Żywność, Technologia, jakość" 1996, nr 1.
  • Gwiazda A., Wzrost popytu na wygodną zdrową żywność, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 8.
  • Hełpa E., Trębacz A., Dania gotowe w preferencjach konsumentów, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 2.
  • ILSI Europe Spearheads International Discussion on Functional Foods, ILSI Europe Newsletter 2002, vol. 46.
  • Imbs B., Rynek żywności wygodnej, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 9
  • Jahn G., Gruntowne zmiany w zwyczajach żywnościowych w Niemczech, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 8.
  • Kulczycka D., Jakość żywności widziana oczami konsumentów, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 6.
  • Nadolna I., Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 7.
  • Paulus K., How Ready are Ready-to-serve Food, Proceedings of International Symposium: On Ready-to-serve Foods, Basel 1978.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych i używek, a także zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w środkach spożywczych i używkach, Dz. U. nr 9, poz. 72.
  • Stowiński W., Remiszewski M., Koncentraty spożywcze żywność wygodna i szybka, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 8.
  • Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. nr 63, poz. 634.
  • Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, pod red. F. Świderskiego, WNT, Warszawa 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093366384

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.