Warianty tytułu
Competition of Broiler Chickens Farms from Małopolska Prowince
Języki publikacji
Abstrakty
Przedstawiono potencjał produkcyjny ferm kurcząt brojlerów z regionu Małopolski, jak również wybrane wskaźniki produkcyjne i koszty jednostkowe. Bardziej konkurencyjne, produkujące taniej okazały się fermy o większej skali produkcji, najczęściej lepiej wyposażone w nowoczesne urządzenia do produkcji. (abstrakt oryginalny)
Farms of broiler chickens from Małopolska were presented in this study. Farms from this region are significantly different with respect to production area as well as production technology. Yearly from three to six production cycles were carried on, thus potenciál possibility of production were not fully used. On the basis of this research was stated that competition of broiler chickens farms from Malopolska depended mainly on: market production in year and used of production technology. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
13--17
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Kobuszyńska M., Dybowski G. (2000): Porównanie rynku drobiarskiego w Unii Europejskiej i w Polsce. Polskie Drobiarstwo, nr 8, 33-35.
- Popiołek W. (2000): Uwarunkowania wzrostu konkurencyjności produkcji drobiarskiej. [W:] Mat. Konf. Nauk. "Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu". Wyd. AR w Lublinie, Lublin, 206-213.
- Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J. (1999): Chów kur. Fund. Rozwój SGGW, Warszawa, 159.
- Technologia przemysłowej produkcji drobiarskiej. (1983): Red. E. Potemkowska. PWRiL, Warszawa.
- Wężyk S. (1996): Jakościowe i ilościowe aspekty produkcji drobiarskiej w świetle wymogów Unii Europejskiej [W:] Mat. Konf. Nauk. "Proekologiczna i energooszczędna technologia chowu drobiu". Balice, 8-27.
- Żmija J., Strzelczak L. (2000): Zarządzanie i marketing w agrobiznesie. AR Zakład Agrobiznesu, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093410857