PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 678 | 169--175
Tytuł artykułu

Analiza zawartości substancji niepożądanych w wybranych sokach warzywnych

Warianty tytułu
Undesirable Substances in Selected Vegetable Juices
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mając na uwadze zalety wynikające ze spożywania soków warzywnych, należy pamiętać również o zagrożeniach. Jakość soków, jak w przypadku każdej żywności przetworzonej, zależy od solidności producenta. Zagrożenie może stanowić np. skażenie surowca do produkcji pierwiastkami toksycznymi (ołowiem i kadmem) czy azotanami, zwłaszcza gdy pochodzi od tanich dostawców. W artykule omówiono badania dotyczące zawartości pierwiastków toksycznych oraz azotanów III i V w sokach warzywnych.
EN
The objective of the research work was to analyse selected vegetable juices for the levels of nitrates III and V, cadmium and lead, the substances that are dangerous and likely to harm people’s health. The results obtained have been tabulated and discussed in the light of the regulations in force. An attempt to define growing conditions as the causes of the contamination of raw material and, consequently, the contamination of the analysed final product has also been made. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
169--175
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bortkun O., Ryzyko zdrowotne żywności, cz. 1, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002, nr 1.
  • Bortkun O., Ryzyko zdrowotne żywności, cz. 2, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002, nr 2.
  • Bortkun O., Ryzyko zdrowotne żywności, cz. 3, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002, nr 3.
  • Człowiek, istota pełna trucizn, www.zb.eco.pl/bzb/25/czlowiek.htm, 5.02.2004.
  • Gawęda M., Wpływ ołowiu na wartość biologiczną warzyw korzeniowych i liściowych, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, Kraków 2000, nr 364.
  • Halat Z., Owoce i warzywa chronią przed rakiem, www.halat.pl/OwoceWarz.html. 5.02.2004.
  • ISO 6635-1984 (E):Fruits, vegetables and derived products - Determination of nitrite and nitrate content. Molecular absorption spektrometic method.
  • Jak unikać azotanów, www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=28. 5.02.2004.
  • Jeżykowska C., Chemia jako remedium na kształtowanie postawy proekologicznej, www.republika. pl/gimnazjumisp/2sympozj/nauczanie _prozdrowotne _chemii, 5.02.2004.
  • PN-A-75101/01:90. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Postanowienia ogólne i zakres normy.
  • Pestycydy, www.jar91.republika.pl/pestycydy%20ms.htm. 5.02.2004.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności, Dz.U. nr 37, poz. 326.
  • Rożek S., Czynniki wpływające na akumulację azotanów w plonie warzyw, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, Kraków 2000, nr 364.
  • Skinder N.W., Chemia a ochrona :środowiska, WSiP, Warszawa 1998.
  • Soki warzywne i owocowe a zdrowie, pod red. I. Nadolnej, L. Szponara, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998.
  • Śmiechowska M., Przybyłowski P., Oznaczanie azotanów V i III w żywności metodą Griessa - uwagi metodyczne, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2000, XXXIII, nr 1.
  • Towaroznawstwo produktów spożywczych. Teoria i ćwiczenia, pod red. F. Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998.
  • Waszkiewicz-Robak B., Rynkowe produkty spożywcze o wzbogaconej wartości odżywczej, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 8.
  • Wydawnictw Metodycznych PZH, 1996. Metody oznaczania ołowiu, kadmu, miedzi i cynku w produktach spożywczych techniką płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej.
  • Zglinicka A., Toksyczność kadmu i ołowiu, "Aura" 2000, nr 2.
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego, PWN, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093606363

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.