PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 689 | 37--53
Tytuł artykułu

Charakterystyka polskiego rynku tłuszczów roślinnych

Warianty tytułu
Characterization of the Polish Vegetable Fat Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Polski rynek tłuszczów należy do rynków żywnościowych, które w ostatnich latach uległy znacznym przemianom. Ewolucję spowodowało wprowadzenie do uprawy podwójnie ulepszonych odmian rzepaku. Zaczęto wówczas produkować dobrej jakości oleje roślinne, margaryny i miksy. Przewiduje się, że produkcja tłuszczów i olejów wzrośnie z ok. 80 mln. t. w latach 1988-1992 do ponad 130 mln. t. w 2012 r. W artykule omówiono definicję tłuszczów jadalnych, kształtowanie się popytu tłuszczów roślinnych na polskim rynku, charakterystykę margaryny oraz opakowania tłuszczów.
EN
The results of research show that in re cent years the consumption of food products in Poland has undergone certain changes, namely the consumption of animal products has decreased and the consumption of plant products has increased. A rich assortment of high-quality products, in convenient packages and at moderate prices, enables a consumer to buy a satisfactory product. The Polish market offers a large number of different kinds of margarine, both margarines in cups, to be spread on bread, and margarines in cakes, for frying and baking, and liquid margarines introduced into the market quite recently. The individual research carried out in Cracow supermarkets has shown that they offer a wide assortment of margarines, both in terms of type and quality. Liquid margarines are a novelty on the Polish market and in their case the assortment is the poorest. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
37--53
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Borowski R., Chude lata tłuszczu, "Handel" 2000, nr 9.
  • Boruc R., Chude lata, "Handel" 2001, nr 9.
  • Burakiewicz J., Światowy rynek tłuszczów roślinnych, "Przemysł Spożywczy" 1994, nr 6.
  • Chemia żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego, WNT, Warszawa 2000.
  • Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego, WNT, Warszawa 1996.
  • Dyrektywa 89/397/EEC z dnia 14 czerwca 1989 r. o urzędowej kontroli żywności.
  • Dyrektywa 93/43/EEC z dnia 5 marca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
  • Filipek A., Balas J., Pawlicka M., Kwasy tłuszczowe w maśle i tłuszczach masłopodobnych, "Bromatologia, chemia toksykologiczna" 2003, nr 2.
  • Gawęcki J., Prawda o tłuszczach, "Instytut Danon - Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia", Warszawa 1997.
  • Gawęcki J., Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 1.
  • Górska-Warsewicz H., Charakterystyka konsumentów tłuszczów, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 6.
  • Górska-Warsewicz H., Konsumenci tłuszczów roślinnych, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 4.
  • Henninger M., Ulberth F., Trans Fatty Amid in Margarines and Shortenings Marketed in Austria, "Zeitschrift für Lebensmittel Untersuchung Forschung" 1996, nr 24.
  • Hoffman M., Tłuszcze na każdą okazję, "Przegląd Gastronomiczny" 1999, nr 9.
  • Jaworska D., Świderki F., Janicki A., Ocena tekstury tłuszczów do smarowania pieczywa przy użyciu analizatora tekstury TAXT21, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 7.
  • Kołożyn-Krajewska D., Lekkie smarowanie, "Handel" 1999, nr 6.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Jakość tłuszczów roślinnych, Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTChem i STPChem, Łódź 2000.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Ocena szybkości wzrostu liczb charakterystycznych oraz agresywności warunków wywołujących zmiany jakości w wybranych olejach jadalnych, XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków 2002.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Quality Changes in Edible Oils at High Temperature. Kinetic Analysis, "European Journal of Lipid Science and Technology" 2000, nr 4.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Wyznaczanie okresów trwałości olejów jadalnych, Materiały konferencji naukowej PTTŻ i AR w Krakowie, Kraków 2001.
  • Krygier K., Drugi Polski Konsensus Tłuszczowy, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 2.
  • Krygier K., Współczesne roślinne tłuszcze jadalne, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 4.
  • "Media i Marketing Polska", 3 kwietnia 2003.
  • Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, pod red. Z. Żakowskiej, H. Stobińskiej, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2000.
  • Okrzesik J., Produkcja tłuszczów i olejów, "Boss-Rolnictwo" 2002, nr 51-52.
  • Piątek K., Rynek tłuszczów roślinnych i przetworów zbożowych, "Poradnik Handlowca" 2001, nr 8.
  • PN-92/A-86907. Margaryna. Wspólne wymagania i badania.
  • PN-A-86909. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane tłuszcze uwodornione.
  • PN-74/A86945. Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
  • PN-92/A-86932. Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  • Retman K., Motywacje ekonomiczne konsumenta tłuszczów jadanych, "Przemysł Spożywczy" 1998, nr 2.
  • Rocznik Statystyczny GUS, Warszawa 2002.
  • Rocznik Statystyczny GUS, Warszawa 2003.
  • Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Zmiany w spożyciu tłuszczów w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 4.
  • Towaroznawstwo żywności przetworzonej, pod red. Z.E. Sikorskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1999.
  • Ustawa z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów, Dz.U. nr 15, poz. 179.
  • Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz.U. nr 63, poz. 634.
  • Ustawa z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji, Dz.U. nr 169, poz. 1386.
  • Wałkowski T., Ladek A., Polski przemysł olejarski do roku 2000 a produkcja rzepaku, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 3.
  • Zbierzchowska A., Jakość opakowań produktów spożywczych postrzegana przez konsumentów, Materiały Katedry Towaroznawstwa Ogólnego i Zarządzania Jakością AE w Krakowie i Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, AE w Krakowie, Kraków 1998.
  • Ziemlański Ś., Normy żywienia. Fizjologiczne podstawy, PZWL, Warszawa 2001.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093701165

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.