PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 67 (nr 931) | 109--119
Tytuł artykułu

Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady

Warianty tytułu
Wholesome Aspects of Chocolate Consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Czekolada jest to grupa wyrobów, której podstawowym surowcem jest ziarno kakaowe. Historia czekolady sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Badania wykazały, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy. W artykule opisano korzyści płynące ze spożywania czekolady, jak i możliwości jej niekorzystnego działania. (oryg. streszcz.)
EN
Chocolate is a group of products which is mainly made of cocoa bean. The history of chocolate begins from Olmecs' Mayas' and Aztecs' times. For long years chocolate consumption has been treated only as a source of amounts calories. Nowadays, the scientists say that reasonable consumption of chocolate isn't harmful. Thanks to the researches we know that chocolate contains some biological activity substances for example flavonoids, biogenic amines, alkaloids. In this paper some advantages of chocolate consumption are presented but also possibilities of its harmful effects. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000094203650

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.