PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 669 | 95--110
Tytuł artykułu

Dylematy dywersyfikacji produkcji rolniczej w Polsce

Warianty tytułu
The Dilemmas of the Diversification of Agricultural Production in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pierwszej części artykułu omówiono systemowe uwarunkowania przeobrażeń w strukturze produkcji rolniczej. Następnie przedstawiono rolę produktów alternatywnych i znaczenie upraw roślin przemysłowych . W zakończeniu zaprezentowano zarys przewidywanych uwarunkowań i działań strategicznych.
EN
Diversification of production may involve the introduction of alternative goods, different production processes or the creation of new products during the processing of agricultural produce. The author conducts an analysis of these issues according to three groups of products, namely: traditional plant and animal products, cultivation for industrial purposes, and products with smali sales markets. The trend in the transformation of the agricultural production structure to datę has mostly been determined by the economic system. In future, the scope of diversification will depend on who takes the initiative to engender change in rural areas. Thus, in the finał section of the article, the author outlines two scenarios, i.e., (1) the processing industry will be the generator of change and (2) farmer organisations and local authorities will assume this role (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
95--110
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Gradziuk R, Energetyczne wykorzystanie biomasy -przyszłościowa sfera agrobiznesu [w: j Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia do Unii Europejskiej, pod red. S. Urbana, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 2000.
  • Groen J., Pedersen P.O., Conseąuences for the Rural Areas of Innovation and Structural Changes in the Danish Agro-industrial Complex, „Notat" 1986, nr 8.
  • Holzer J.Z., Demograficzne uwarunkowania rozwoju Polski, „Wiadomości Statystyczne" 2001, nr 1.
  • Kapusta E, Agrobiznes i uwarunkowania jego rozwoju w Polsce [w:] Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia do Unii Europejskiej, pod red. S. Urbana, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 2000.
  • Łuczka-Bakuła W, Bariery wzrostu produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej [w:] Wieś i rolnictwo w okresie przemian systemowych, pod red. W. Łuczki-Bakuły, Wydawnictwo FiS, Poznań 1997.
  • Majewski E., Ziętara W., System celów w rolniczych gospodarstwach rodzinnych, „Za­gadnienia Ekonomiki Rolnej" 1997, nr 6.
  • Nietupski T., Możliwości zmian struktury obszarowej i powiększania dochodów rolników na Dolnym Śląsku |vv:) Agrobiznes w krajach Europy Środkowej w aspekcie integracji l Unią Europejską, 1.1, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 1998.
  • Pałasz L, Podstawy kooperacji w chowie bydła, PWRiL, Warszawa 1974.
  • Rigby D., Young T., Burton M., The Development of and Prospects for Organie Farming in the UK, „Food Policy" 2001, nr 6.
  • Urban S., Udział Polski w międzynarodowym handlu rolniczym wobec perspektywy przystąpienia do Unii Europejskiej [w:] Agrobiznes w krajach Europy Środkowej w aspekcie integracji z Unią Europejską, t. I, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wro­cław 1998.
  • Zieliński K., Elastyczność podaży produktów rolniczych w Polsce, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 2002.
  • Ziętara W., Cele gospodarowania rolników indywidualnych, „Wieś Współczesna" 1986, nr 7.
  • Zysnarska E., Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi, Wydawnictwo UMK, Toruń 1997.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000098917627

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.