PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 6 | z. 2 | 274--279
Tytuł artykułu

Rola państwa w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności w kontekście integracji Polski z Unią Europejską

Autorzy
Warianty tytułu
The Role of the Authorities in Assuring the Food Safety in the Context of Poland 's Integration into the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności, w szczególności system HACCP. Zaprezentowano również europejskie i polskie regulacje prawne związane z żywnością. Opisano przykładowe zalecenia i rozwiązania w dziedzinie zapewniania bezpieczeństwa żywności. (oryg. streszcz.)
EN
This work presents the food safety issues, including the description of the HACCP system. It also shows hov valid the assuring of food safety is. it indicates where the food safety risks may occur. The European and Polish food law is also shown in this paper. Eventually there were mentioned a few leads for better assuring the food safety in Poland. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
274--279
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • FAO Food and Nutrition Paper (2003): Assuring food safety and quality. Rome, s. 25, 68-72.
  • Kołożyn-Krajewska D., Czarniecka-Skubina E. (2001): Higiena produkcji żywności. Wyd. SGGW, Warszawa, s. 49.
  • Zalewski R. I. (2004): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wyd. AE, Poznań, s. 232-234, 259, 264-266.
  • Ziajka S., Dzwolak W. (2000): Dokumentowanie systemu IÍACCP w przemyśle spożywczym. "Studio 108", Olsztyn, s. 7-9.
  • Dyrektywa Rady r. nr 89/397/EEC z l4 czerwca 1989 r. o urzędowej kontroli środków spożywczych.
  • Dyrektywa Rady 93/43/EEC z dnia 14 czerwca 1993 roku w sprawie higieny środków spożywczych.
  • Dyrektywa Rady nr 93/99/EEC z dnia 29 października 1993 roku w sprawie dodatkowych przepisów dotyczących oficjalnej kontroli środków spożywczych.
  • Rozporządzenie ministra zdrowia z dnia 6 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i metod wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji z zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu. Dz. U. Nr 6, poz. 77.
  • Ustawa z dnia 11 maja 2001 r, o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dz. U. Nr 63 poz.634.
  • Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw. Dz. U. Nr 208, poz. 2020.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000101374842

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.