Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Quality of model hand dishwashing liquids containing two anionic surfactants as function of its composition
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy przedstawiono rezultaty badań nad optymalizacją receptury płynu ręcznego mycia naczyń pod kątem składu anionowych związków powierzchniowo czynnych. Jako kryteria oceny przyjęto jedną z trzech najważniejszych właściwości użytkowych płynów: zdolność do usuwania zabrudzeń, właściwości pianotwórcze i podatność na zagęszczanie. Stwierdzono, że właściwy dobór składu anionowych związków powierzchniowo czynnych w recepturach płynów do ręcznego mycia naczyń zdecydowanie wpływa na ich jakość. Przykładowo, dla kompozycji zawierających mieszaninę laurylosiarczan sodu/oksyetylenowany laurylosiarczan sodu w stosunku 5:5 i 3:7 występuje efekt synergistyczny. (oryg. streszcz.)
Results of investigation on optimization of hand dishwashing liquid formulary are presented. A special attention was paid to composition of anionic surfactants. Useful properties of hand dishwashing liquids were assessed: cleaning performance, foaming properties and thickening ability. It was evaluated that the quality of hand dishwashing liquids depends on the composition of anionic surfactants. For SLS / SLES ratio: 5:5 and 3:7 synergistic effect was observed. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000104678332