PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1 | 96--101
Tytuł artykułu

Jakość modelowych płynów do mycia naczyń jako funkcja składu produktów zawierających dwa anionowe związki powierzchniowo czynne

Warianty tytułu
Quality of model hand dishwashing liquids containing two anionic surfactants as function of its composition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono rezultaty badań nad optymalizacją receptury płynu ręcznego mycia naczyń pod kątem składu anionowych związków powierzchniowo czynnych. Jako kryteria oceny przyjęto jedną z trzech najważniejszych właściwości użytkowych płynów: zdolność do usuwania zabrudzeń, właściwości pianotwórcze i podatność na zagęszczanie. Stwierdzono, że właściwy dobór składu anionowych związków powierzchniowo czynnych w recepturach płynów do ręcznego mycia naczyń zdecydowanie wpływa na ich jakość. Przykładowo, dla kompozycji zawierających mieszaninę laurylosiarczan sodu/oksyetylenowany laurylosiarczan sodu w stosunku 5:5 i 3:7 występuje efekt synergistyczny. (oryg. streszcz.)
EN
Results of investigation on optimization of hand dishwashing liquid formulary are presented. A special attention was paid to composition of anionic surfactants. Useful pro­perties of hand dishwashing liquids were assessed: cleaning performance, foaming pro­perties and thickening ability. It was evaluated that the quality of hand dishwashing liquids depends on the composition of anionic surfactants. For SLS / SLES ratio: 5:5 and 3:7 synergistic effect was observed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
96--101
Opis fizyczny
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000104678332

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.