Warianty tytułu
Use of bacteriocins as food biopreservatives
Języki publikacji
Abstrakty
Ciągle rośnie liczba konsumentów preferujących żywność mało przetworzoną, pozbawioną konserwantów chemicznych. Jednak żywność ta musi być bezpieczna dla ludzi, wolna od mikroorganizmów patogennych i powodujących jej psucie. Bezpieczeństwo produktów spożywczych można uzyskać wykorzystując kultury bakteriocynogenne lub bakteriocyny. Bakteriocyny stanowią heterogeniczną grupę rybosmalnie syntetyzowanych białek lub peptydów produkowanych przez różne bakterie, które zabijają bądź hamują rozwój innych mikroorganizmów, w tym także psujących żywność i chorobotwórczych. Wiele z tych metabolitów zostało scharakteryzowanych pod względem biochemicznym i genetycznym, a ich stosowanie uważa się za bezpieczne. Niniejsza praca przedstawia charakterystykę bakteriocyn, ich fizyczne i biochemiczne właściwości oraz praktyczne zastosowanie. (oryg. steszcz.)
An increasing number of consumers prefer minimally processed foods, prepared without chemical preservatives. However, this food must be safe, free of pathogen and spoilage microorganisms. Using bacteriocin or bacteriocinogenic cultures could enhance safety of food products. Bacteriocins are heterogenous group of ribosomally synthesized proteins or peptides produced by different bacteria that kill or inhibit growth of other bacteria, including spoilage and pathogen bacteria. Many of these metabolites have been biochemically and genetically characterized and their application as food biopreservati-ves was recognized as safe. In this paper identification of bacteriocins, their physical and biochemical properties and application in food systems are presented. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000105167707