Warianty tytułu
Study on the content of selected elements in dried fruit and infusions
Języki publikacji
Abstrakty
Przebadano herbatki owocowe, ekspresowe jednego producenta o sześciu smakach: hibiskus, malina, owoce leśne, cytryna oraz mieszanka owocowa. Oznaczono stężenie 10 pierwiastków (Fe, Zn, Cu, Mn, Al, Ni, Cd, K, Mg, Ca) zarówno w suszu owocowym, jak i w naparach herbatek owocowych. Na tej podstawie obliczono stopnie ługowania pierwiastków z suszu do naparu. Stopień ługowania pierwiastka z suszu do naparu jest różny dla poszczególnych smaków herbatek, inny dla każdego pierwiastka (oryg. streszcz.)
Six fruit teas (in tea bags) with different tastes, supplied by one company were examined. They were: hibiscus, raspberry, briar, forest fruit, lemon and multi-fruit. The concentrations of 10 elements (Fe, Zn, Cu, Mn, Al, Ni, Cd, K, Mg, Ca) were determined in dried fruit and their infusions. The extents of leaching elements from dried fruit to infusion were calculated on the basis of concentration. The extent of leaching element is connected with taste and kind of element. (original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000105890926