Warianty tytułu
Wykorzystanie NIRS do zapewniania jakości i autentyczności żywności
Języki publikacji
Abstrakty
The aim of this work is to demonstrate the utility of Near Infrared Reflectance Spectro-scopy in food analysis. The advantages of NIRS are numerous: short time of analysis (2-3 minutes), applicability to liquids, emulsions, powders, solids in- and off spectrophotometer, minimal sample preparation. NIRS measures features of food on the molecular level and is suitable for distinguishing between varieties of similar food items. In this paper NIRS has been used to distinguish between joghurts, butter, oils margarines and mayonnaises from different plant locations and technologies and to differentiate various additives (vegetable — fruits) to natural yogurt. The results achieved are promising for practical application. (original abstract)
Celem pracy jest zademonstrowanie użyteczności odbiciowej spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w analizie żywności. Zalety NIRS są następujące: krótki czas pomiaru widma (2-3 minuty), łatwe przygotowanie próbki, zastosowanie do produktów ciekłych, emulsji, proszków, ciał stałych, pomiar można przeprowadzić w aparacie lub na linii technologicznej. NIRS służy do pomiaru własności żywności na poziomie molekularnym i pozwala rozróżnić podobne rodzaje próbek. W artykule zastosowano NIRS do rozróżniania jogurtów, masła, olejów, margaryn i majonezów pochodzących od różnych wytwórców, technologii lub zawierających różne dodatki(oryg. streszcz.).
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000106887310