Warianty tytułu
Fruit Consumption Against the Fruit Production Background in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Celem autorki było przedstawienie wielkości i struktury spożycia owoców w Polsce oraz porównanie tych danych z wielkością produkcji. Autorka przeanalizowała również zmiany w spożyciu owoców, a także określiła samowystarczalność w zaspokojeniu popytu krajowego na owoce oraz przetwory owocowe. Praca swoim zakresem obejmuje lata 1993-2003 i dotyczy spożycia owoców w gospodarstwach domowych.
Consumption of fruit and their preserves in the 1993-2003 were low and didn't covered nutritional recommendations in Poland. Mainly fresh fruits were consumed and among them the apples had the biggest share. There were the trend in the increasing of fruit consumption, but mostly increased the consumption of At south fruits. The fruit production in Poland exceeded their consumption which show that there were self-sufficiency on the market of moderate fruits. The fruit production in Poland exceeded their consumption. It suggests that the market of moderate fruits were self-sufficient. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
108--113
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Halicka E. 2000: Evaluation of fruit and vegetable consumption In Poland In 1989-1998. Ann. Warsaw Agriccult. Univ.-SGGW, Ford Techno. Nutr. and Consum. Sei., 22, 2000, s.43-52.
- Kowrygo B., Sawicka B., Świstak E. 1997: Zmiany w spożyciu owoców i warzyw w Polsce w latach 90. Żywność. Technologia. Jakość. 3(12), 1997, s.61-69.
- Kwasek M. 1998: Spożycie owoców w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. IERGŻ, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 435, Warszawa.
- Nosecka B. 2004: Polski rynek produktów ogrodniczych. Biuletyn Informacyjny ARR nr 8/2004 (158).
- Rosiak E. 1995: Spożycie owoców i warzyw w latach 90. i prognoza na 2000 rok. Przemyśl Spożywczy 10/95, s. 374-376.
- Rosiak E. 2002: Spożycie produktów roślinnych w latach 90. i w perspektywie 2004 r. Przemysł Spożywczy 1/2002, s. 5-8.
- Świetlik J. 2001: Produkcja, spożycie i przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11/2001, s. 34-36.
- Zajączkowska M., Borowska A. 2001: Zmiany w spożyciu podstawowych produktów roślinnych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Wieś Jutra 10, s. 12-16.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111009893