Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Application of Selected Scoring Methods in the Assessment of the Financial Condition of Enterprises on the Basis of the Confectionery Industry
Języki publikacji
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości zastosowania metod scoringowych do oceny kondycji finansowej. Źródłem pozyskiwania materiałów do artykułu była literatura przedmiotu oraz wyniki finansowe wybranych spółek giełdowych branży cukierniczej, takich jak: Przedsiębiorstwo Cukiernicze Jutrzenka S.A., Zakłady przemysłu Cukierniczego Mieszko S.A., Wawel S.A.
Scoring methods, along economic indicator analyses, are increasingly frequently used in the assessment of the financial condition of enterprises. The methods consist in deriving a single synthetic indicator, which adequately differentiates between enterprises in good and bad financial condition. In order to ensure proper assessment of an enterprise, the applied scoring methods should be developed and implemented in the country they pertain to. Their proper selection and adequate interpretation is of utmost importance here.(original abstract)
Rocznik
Strony
132--141
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bednarski L., Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 1994.
- Hamrol M., Analiza finansowa przedsiębiorstwa - ujęcie sytuacyjne, Wydawnictwo AE, Poznań 2004.
- Międzynarodowe standardy rachunkowości 1999, International Accounting Standards Committee, 1999.
- Rogowski W.K., Możliwości wczesnego rozpoznawania symptomów zagrożenia zdolności płatniczej przedsiębiorstwa, "Bank i Kredyt" 1999, nr 6.
- Ryś M.. Strategie płynności finansowej a prognozowanie upadłości przedsiębiorstw, "Bank i Kredyt" 2003, nr 11-12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111230700