PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 8 | 195--203
Tytuł artykułu

Typologia wzorców konsumpcji podstawowych artykułów żywnościowych w krajach Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Typology of Food Consumption Patterns in the European Union Countries
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorzy przeprowadzili analizę poziomu spożycia podstawowych artykułów żywnościowych w krajach Unii Europejskiej. Badaniem objęli następujące grupy produktów: produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięso i przetwory mięsne, ryby, tłuszcze jadalne, nabiał i jaja, cukier oraz używki. Korzystając z metody Warda (hierarchiczna aglomeracyjna metoda analizy skupień) autorzy dokonali typologii krajów według podobieństwa stosowanych diet oraz scharakteryzowali typowe wzorce konsumpcji.
EN
The aim of the paper is to assess the level of food consumption in the European Union countries. The following product groups were analyzed: cereals products, vegetables, fruits, meat and meat preparations, fish edible oils and fats, milk and dairy products, sugar and stimulants. The aggregation of the EU countries based on consumption patterns similarity was made using the Ward method (some cluster analysis method) with Euclidean distance. The characteristic of consumption patterns in the EU was also discussed. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
195--203
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bywalec C. 1999: Podstawy ekonomiki konsumpcji. Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków.
  • Bywalec C. 2002: Konsumpcja. PWE, Warszawa.
  • Cichocka A. 2003a: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Przemył Spożywczy, nr 11, 20-21.
  • Cichocka A. 2003b: Dieta śródziemnomorska dla osób po zawale serca. Przemysł Spożywczy, nr 12, 38-40.
  • Eisner K., Hartmann M. 1998: Convergence of food consumption patterns between Eastern and Western Europe. Discussion Paper No. 13. IAMO, Halle.
  • Kowrygo B. 2004: Europejski konsument - wyzwania dla nowoczesnej gospodarki żywnościowej. [W:] Problemy rolnictwa światowego, Tom XI. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 298-309.
  • Marek T. 1989: Analiza skupień w badaniach empirycznych. Metody SAHN. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
  • Maslow A. H. 1990: Motywacja i osobowość. Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa.
  • Rejman K. 2004: Rozwój europejskiego rynku żywności odzwierciedleniem trendów zachowań i preferencji żywieniowych konsumentów. [W:] Problemy rolnictwa światowego, Tom XI, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 347-356.
  • Rudnicki L. 2000: Zachowania konsumentów na rynku. PWE, Warszawa.
  • Sojkin B. 1994: Determinanty konsumpcji żywności. Analiza hierarchiczna. Zeszyt Naukowy nr 135. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
  • Szulce H. 1994: Poziom spożycia żywności w Polsce. Handel Wewnętrzny, nr 5-6, 17-22.
  • Wysocki F., Lira J. 2003: Statystyka opisowa. Wydawnictwo AR im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 41.
  • [http://www.fao.org. Food balance sheets].
  • [http://www.statsoit.pl]. STATISTICA Help.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111359695

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.