PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 8 | 225--230
Tytuł artykułu

Czynniki demograficzne i świadomość żywieniowa konsumentów jako przesłanki rozwoju żywności funkcjonalnej

Warianty tytułu
Demographic Factors and Consumer Health Awareness as Perspectives of Functional Foods Development
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Analiza przemian demograficznych zachodzących w Polsce, wraz z analizą danych innych krajów, pozwoliły autorkom na rozpatrywanie demograficznych przesłanek rozwoju żywności funkcjonalnej na polskim rynku żywnościowym. W pracy przedstawiły zarówno świadomość żywieniową konsumentów, jak i demograficzne aspekty jako przesłanki rozwoju prozdrowotnych produktów żywnościowych.
EN
The effect of nutrition on human health and psychophysical well being is beyond the discussion. The thesis of Hipocrates who is called "the Father of medicine" considered food and medicine to be equally important. This thesis has been confirmed by scientific evidence. The level of consumer's health awareness results in nutrient profile acting also as a determinant of their state of well-being and health. The correct diet and proper nutrition approach being closely connected with others factors (such as stress limitation, physical exercise and genetic factors) are related to length and quality of people life. The relationship between diet and the human body condition influences development of functional foods, which is characterized by content of compounds that provide benefits beyond basic nutrition. The analysis of observed demographic changes in Poland as well as the data analysis from other countries allows to take into consideration the demographic aspects of functional foods products development on polish food market. This article presents both the consumer health awareness and demographic perspectives of functional foods products development. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
225--230
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Cichocka A. 2003: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Przemysł Spożywczy, 11/2003, s. 20-21.
  • Ehrnreich H. 2000: Foods as medicine. World of Food Ingredients June/July, p. 18-28.
  • Hasler C. 1998: Functional foods: their role in disease prevention and health promotion. Food Fechnology 52,63-70.
  • Human Development Report 2004. Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat. World Population Prospects: The 2004 Revision and World Urbanization Prospects: The 2003 Revision oraz UN (United Nations).
  • Human Development Report 2004. UN (United Nations). 2003. World Population Prospects 1950-2050: The 2002 Revision. Database. Department of Economic and Social Affairs.
  • Gronowska-Senger A. 2003: Nauka o żywieniu człowieka w świetle wyzwań XXI wieku. Przemysł Spożywczy, 9/2003, s.12-13.
  • Kathleen M. i in. 2002: et. al, Facts about "Functional Foods". Report by the American Council on Science and Health, April, [www.acsh.org].
  • Mały Rocznik Statystyczny. 2004: GUS, Warszawa.
  • Mały Rocznik Statystyczny. 2003: GUS, Warszawa.
  • Verbeke W. 2005: Consumer acceptance of functional foods: socio-demographic, cognitive and attitudinal determinants, food Quality and Preference, Vol. 16, p.45-57
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111524399

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.