Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Evaluation of the quality of vegetables and potatoes from Wielkopolska region based on nitrates contents
Języki publikacji
Abstrakty
Warzywa i ziemniaki są istotnym składnikiem diety, dlatego też zanim trafią do konsumenta powinny być przebadane pod względem jakościowym, w tym pod kątem zawartości azotanów (V). W niniejszej pracy oceniono zawartość tych związków w warzywach i ziemniakach. Próbki do analizy zostały pobrane przez pracowników Wojewódzkiej Stacji Sanitamo-Epidemiologicznej w Kaliszu. Poziom azotanów (V) w warzywach i ziemniakach określono metodą Griessa i porównano z obowiązującymi normami. Najwyższe poziomy azotanów (V) zaobserwowano w naci i korzeniu pietruszki, szczypiorku, marchwi i sałacie, najniższy zaś procent prób przekraczających normę stwierdzono w buraku, selerze, porze i ogórku. Ponadto wykazano, że procent próbek z ponadnormatywnym poziomem azotanów (V) zależał od pory roku, w której analizowany materiał został pobrany. Najwyższy odsetek prób warzyw i ziemniaków z przekroczoną zawartością tych związków stwierdzono w okresie letnim, najniższy zaś w okresie zimowym. Ze wzglądu na to, że warzywa są surowcem wykorzystywanym do produkcji wielu artykułów żywnościowych, w tym produktów przeznaczonych dla dzieci, producenci winni dążyć do ograniczenia stosowana nawozów azotowych, a warzywa powinny być pod tym kątem monitorowane. (oryg. streszcz.)
The aim of this study was the assessment of nitrates contents in vegetables and potatoes in relation to the acceptable levels. The samples were taken by workers of the Province Sanitary-Epidemiological Station in Kalisz. The nitrates contents were determined by Griess method. The highest levels of nitrates were found in parsley, chives and lettuce. The levels of nitrates in beet, celery, leek and cucumber were relatively low. The percentage of vegetables and potatoes samples exceeding the maximum permissible level for nitrates was season-dependent with the highest rate summer. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111677802