PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 11 | 32--45
Tytuł artykułu

Spożycie żywności w gospodarstwach domowych

Autorzy
Warianty tytułu
Food consumption in the households
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Priorytetowym czynnikiem wpływającym na zaspokojenie potrzeb żywnościowych jest sytuacja materialna w gospodarstwach domowych. Gospodarstwa podzielono na trzy grupy w zależności od zamożności, a następnie badano spożycie produktów żywnościowych. Sytuacja ekonomiczna silnie wpływa na ilość oraz asortyment spożywanych produktów. Gospodarstwa mające najniższe dochody konsumują zdecydowanie rzadziej produkty wysokogatunkowe, zawierające więcej wartości odżywczych. Natomiast w gospodarstwach najbogatszych obserwuje się wysokie poziomy spożycia prawie wszystkich produktów żywnościowych oraz napojów. (abstrakt oryginalny)
EN
The main factor of the food consumption is the economical situation of households. The households were divided into three groups by economical status and then the food consumption was examined. The economical situation influences a quantity and a range of consumed products. Households with a lower income consume rarely the high-quality products with nutritional values. Whereas, the agricultural holdings with the highest income consume almost all foodstuffs and beverages. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
32--45
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Budżety gospodarstw domowych w 2003 r. (2004), GUS, Warszawa
  • Gawęcki J., Zielke M. (2000), Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna (w:) Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
  • Gutkowska K, Laskowski W. (2001), Sytuacja dochodowa wiejskich gospodarstw domowych i wynikające stąd konsekwencje dla możliwości realizacji potrzeb (w:) Warzywoda-Kruszyńska W. i in. (red.) Bieda na wsi na tle globalnych przemian społeczno-gospodarczych w Polsce, AR i AE w Poznaniu, PTS w Warszawie, Poznań
  • Januszewska R., Viaene J., Gellynek X. (2004), Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania zakupów żywnościowych i wydatków na żywność w grupach dochodowych w gospodarstwach domowych w Belgii (w:) Brzozowska A., Gutkowska K. (red) Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Kosicka M., Gębski J. (2005), Zmiany w spożyciu ryb a preferencje konsumentów (w:) Gutkowska K., Narojek L. (red.) Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Kurowski P. (2002), Minimum socjalne, "Polityka społeczna"
  • Kuśmierczyk K. (2003), Spożycie żywności w ubogich gospodarstwach, "Handel wewnętrzny" nr 4/5
  • Mikuta B., Więcławska W. (2005), Analiza zachowań żywieniowych konsumentów na rynku makaronów (w:) Gutkowska K., Narojek L. (red.) Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Panek T. (2003), Wyżywienie (w:) Czapiński J., Panek T. (red) Diagnoza Społeczna 2003. Warunki i jakość życia Polaków, Rada Monitoringu Społecznego, Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, Warszawa
  • Popielarska A., Żelazna K. (2005), Wpływ dochodów na zachowania konsumentów na rynku mleka (w:) Gutkowska K., Narojek L. (red.) Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Rocznik Statystyczny RP 2004, GUS, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000113006370

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.