PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 2 | 48--52
Tytuł artykułu

Zarządzanie środowiskiem jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego

Warianty tytułu
The Environmental Management as a Factor of Competitiveness of Agri-Food Sector Enterprise
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono czynniki konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku krajowym oraz przedstawiono zagadnienie zarządzania środowiskiem jako jednego z elementów strategii konkurencyjności przedsiębiorstw.
EN
Enterprises of agri-food sector have diverse influence on natural environment but the ecological factor more and more intensively forms their position on the market. It is influenced by the growing social awareness concerning the necessity of natural environment protection. As a consequence, the particular countries introduce the eco-development strategy, according to which, the obligation to the natural environment protection as an element of proper management. Enterprises, which want to keep their former position and gain the competitive advantage in future, they must introduce the pro-environmental activities. Those activities mostly refer to the introducing the Environmental Management Systems and obtaining certificates, which would increase their credibility as a producer, whose product has got the ecological quality. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
48--52
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamkiewicz H.G. 1999: Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej. Wyższa Szkoła Morska, Gdynia, 164-210.
  • Czaja S., Fiedor B. 2000: Ekologiczne zarządzanie firmą. Wybrane elementy. [W:] Ekologizacja zarządzania firmą - zielone zarządzanie. Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 57-65.
  • Dokurno Z. 2000: Ekologizacja zarządzania jako podstawowy wymiar przekształceń gospodarczych - na przykładzie przemysłu stalowego w Polsce. [W:] Ekologizacja zarządzania firmą - zielone zarządzanie. Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 122-130.
  • Jabłoński M.M., Jabłoński A.S., Jabłoński M., Niewielki G. 2005: Niektóre elementy oceny Systemów Zarządzania Środowiskowego. Problemy Ekologii 3, 122-126.
  • Lewandowski J. 2000: Zarządzanie środowiskiem w przedsiębiorstwie. Politechnika Łódzka, Łódź, 55-67.
  • Łuczka-Bakuła W. (red.) 2005: Zarządzanie środowiskowe w przedsiębiorstwie. [W:] Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem wyrobów. Prodrak, Poznań, 91-96.
  • Rauba E. 2000: Dostosowanie prawodawstwa polskiego do standardów Unii Europejskiej w zakresie gospodarki wodno-ściekowej zakładów przemysłowych. [W:] Ekologizacja zarządzania firmą- zielone zarządzanie. Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 131-137.
  • Stankiewicz M., J. 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Dom Organizatora, Toruń, 17-216.
  • Wąsikiewicz-Rusnak U. 2003: Ekorozwój w strategii gospodarowania. Akademia Ekonomiczna, Kraków, 68-74.
  • Witczak J. 2005: Determinanty jakości ekologicznej produktu na przykładzie żywności. Problemy Ekologii 3, 134-137.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000113204729

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.