PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 2 | 92--95
Tytuł artykułu

Procesy koncentracji w rolnictwie na przykładzie produkcji trzody chlewnej

Warianty tytułu
The Concentration Process in Agriculture an Example of the Pig Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano wybrane zagadnienia związane z procesem koncentracji na rynku rolno-żywnościowym. Poddano analizie dwa znaczące ogniwa sektora trzodowego, tj. gospodarstwa produkujące żywiec wieprzowy oraz podmioty przetwórstwa mięsa wskazując na nieuniknioność procesu oraz na jego postępujący charakter. Podkreślono znaczenie unifikacji i globalizacji rynków jako czynnika przyspieszającego zmiany, szczególnie w aspekcie napływu kapitałów zagranicznych i narastającej konkurencji. (oryg. streszcz.)
EN
This paper presents selected problems of concentration process on the agricultural market. The authors show the structural changes on the world food market, particularly in the pork sector. All these factors were the background for the situation of Polish farm and meat industry as an important element of Polish food market. An attempt to show Polish pig market operating in condition of growing competition of big international concerns was made; moreover the tendencies of the food sector concentration in the world seem to be permanent. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
92--95
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Gołaś Z., Kozera M., Błażek M. 2005: Zróżnicowanie struktury gospodarstw trzodowych w Polsce i UE. Rocz. Nauk. SERIA, t. VII, zeszyt l, 61-67.
  • Hunek T. 1997: O globalny wymiar konkurencyjności rolnictwa polskiego. Postępy Nauk Rolniczych nr 2/97, PAN, Wydział Nauk Rolniczych i Leśnych (Dwumiesięcznik nr 2/266, Rok XLIV/XLIX/1997), 19-30.
  • Rasz H. 2005: Dostosowanie polskich norm żywnościowych do norm obowiązujących w Unii Europejskiej. Informacja BSiE nr 961 (IP - 102G), 6.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2005. 2005: Wyd. GUS, Warszawa.
  • Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską, pod red. R. Urban. 2004: IERiGŻ, Warszawa.
  • Sznajder M. 2001: Teoria globalizacji i jej odniesienie do światowego sektora gospodarki żywnościowej. Ekonomista nr 2/01, 189-202.
  • Tomczak F. 2004: Od rolnictwa do agrobiznesu. Transformacja gospodarki rolniczo-żywnościowej Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Wyd. SGGW, Warszawa, 161-168.
  • Wrzosek W. 1997: Funkcjonowanie rynku. PWE, Warszawa, 19-22.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000113235432

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.