Warianty tytułu
Demand Changes for Diary Products in Poland in 1997-2004
Języki publikacji
Abstrakty
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących zmian zachodzących w obszarze spożycia produktów mleczarskich, ich cen detalicznych oraz charakteru i kierunku rozwoju wielkości segmentów rynku produktów mleczarskich. Przeprowadzone analizy porównawcze wskazują, że zwiększa się potencjał rynku jogurtu, napojów mlecznych oraz serów dojrzewających i topionych, a zmniejsza się wielkość rynku serów twarogowych, śmietany i śmietanki oraz mleka spożywczego. (oryg. streszcz.)
The objective of the paper was to determine the changes, which appeared on the potential dairy market in Poland in the years 1997-2004. In order to obtain the aim, an attempt was made to determine the demand, prices and market potential of dairy products. As a result of the observed changes the potential of dairy markets are changing considerably to the advantage of yogurt, drink milks and hard and proceeded cheese markets. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
96--100
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Gornowicz M. 2003: Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, 46-47.
- Górska-Warsewicz H. 2005: Rozwój rynku produktów mleczarskich. Przemysł Spożywczy, nr 10, 20-23.
- Kozłowski W., Figiel S. 2003: Rynek mleka UHT w Polsce na tle krajów UE. Przemysł Spożywczy, nr 6, 48.
- Pietrzak M. 2004: Koncentrować produkcję. Przegląd Mleczarski, nr 4, 16-20.
- Rynek mleka - stan i perspektywy. 1999-2005. IERIGŻ, ARR, MRiRW, nr 16, 18, 22, 26, 28.
- Seremak-Bulge 3. 2004: Polskie mleczarstwo w poszerzonej Unii. Przemysł Spożywczy, nr 10, 2-7, 42.
- Szajner P. 2005: Handel zagraniczny produktami mleczarskimi. Przemysł Spożywczy, nr 3, 8-10.
- Świetlik K. 2003 : Produkcja i konsumpcja mleka w krajach UE oraz w Polsce (cz. 1). Przegląd Mleczarski, nr 9, 328-331.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000113235706