PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2006 | nr 5 | 25--28
Tytuł artykułu

Światowe doświadczenia we wdrażaniu systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia analizę porównawczą doświadczeń polskich przedsiębiorstw mleczarskich, związanych z wdrażaniem systemów zarządzania jakością oraz doświadczeń przedsiębiorstw mleczarskich pozostałych krajów Unii Europejskiej oraz krajów Oceanii. Przedstawiono ewolucję standaryzacji i zarządzania jakością w sektorze gospodarki żywnościowej na świecie oraz w przemyśle mleczarskim, a także koszty i korzyści z wdrożenia systemów jakości w sektorze mleczarskim Unii Europejskiej, krajów Oceanii i Polski.
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
25--28
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Antle J. M.: The economics of food safety. In Bruce L. Gardner and Gordon C. Rausser (Eds.), Handbook of Agricultural Economics, Volume IB. Amsterdam: Elsevier, 2001.
  • 2. Bednarek M.: Ciągłe doskonalenie systemów zarządzania podstawowym narzędziem wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw. Łódź 2002.
  • 3. Antle J.M.: No such thing as a free safe lunch: the cost of food safety regulation in the meat industry. American Journal of Agricultural Economics, 82(2), 2000.
  • 4. Unnevehr J. (Ed.): The economics of HACCP: costs and benefits. St. Paul, Minnesota, USA: Eagan Press 2000.
  • 5. Sznajder M, Ekonomika Mleczarstwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 1999.
  • 6. Scrimgeour R, The Economics of HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Point): A Literature Review 2004 Agribusiness Perspectives.
  • 7. Scrimgeour R, HACCP/RMP Adoption in the New Zealand Food Industry 2004 AARES - 48th Annual Conference of the Australian Agricultural and Resource Economics Society.
  • 8. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
  • 9. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
  • 10. Scrimgeour F, materiały niepublikowane, 2005.
  • 11. Caswell, J.A., and Hooker N., HACCP as an international trade standard. American Journal of Agricultural Economics, 1996, s.26 - 34.
  • 12. Agencja Rynku Rolnego - Biuro Mleka: http://www. arr.gov.pl/index.php?idDzialu00059.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000118827926

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.