Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł przedstawia analizę porównawczą doświadczeń polskich przedsiębiorstw mleczarskich, związanych z wdrażaniem systemów zarządzania jakością oraz doświadczeń przedsiębiorstw mleczarskich pozostałych krajów Unii Europejskiej oraz krajów Oceanii. Przedstawiono ewolucję standaryzacji i zarządzania jakością w sektorze gospodarki żywnościowej na świecie oraz w przemyśle mleczarskim, a także koszty i korzyści z wdrożenia systemów jakości w sektorze mleczarskim Unii Europejskiej, krajów Oceanii i Polski.
Twórcy
autor
Bibliografia
- 1. Antle J. M.: The economics of food safety. In Bruce L. Gardner and Gordon C. Rausser (Eds.), Handbook of Agricultural Economics, Volume IB. Amsterdam: Elsevier, 2001.
- 2. Bednarek M.: Ciągłe doskonalenie systemów zarządzania podstawowym narzędziem wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw. Łódź 2002.
- 3. Antle J.M.: No such thing as a free safe lunch: the cost of food safety regulation in the meat industry. American Journal of Agricultural Economics, 82(2), 2000.
- 4. Unnevehr J. (Ed.): The economics of HACCP: costs and benefits. St. Paul, Minnesota, USA: Eagan Press 2000.
- 5. Sznajder M, Ekonomika Mleczarstwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 1999.
- 6. Scrimgeour R, The Economics of HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Point): A Literature Review 2004 Agribusiness Perspectives.
- 7. Scrimgeour R, HACCP/RMP Adoption in the New Zealand Food Industry 2004 AARES - 48th Annual Conference of the Australian Agricultural and Resource Economics Society.
- 8. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
- 9. Schiefer G., Rickert U., Quality Assurance, Risk Management and Environmental Control in Agriculture and Food Supply Networks, ILB, Bonn 2003.
- 10. Scrimgeour F, materiały niepublikowane, 2005.
- 11. Caswell, J.A., and Hooker N., HACCP as an international trade standard. American Journal of Agricultural Economics, 1996, s.26 - 34.
- 12. Agencja Rynku Rolnego - Biuro Mleka: http://www. arr.gov.pl/index.php?idDzialu00059.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000118827926