PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 2 | 129--131
Tytuł artykułu

Rynek międzynarodowy podstawowych produktów mleczarskich

Autorzy
Warianty tytułu
International Market of Basic Dairy Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule ukazano zależności wystepujące na światowym rynku mleka. Starano się odpowiedzieć na pytania jaką rolę ogrywają najwięksi producenci tych produktów oraz jaki to ma wpływ na handel zagraniczny i kształtowanie się cen światowych.
EN
On the market of the basic dairy products (butter, cheese and powdered milk) it can be noticed that there is increasing demand for fat-containing products and decreasing demand for fat-free powdered milk. Currently the most prominent part of the market is taken up by USA, and New Zealand, owing to the favorable exchange rate of the American dollar. The main export destinations are the countries in which the demand is growing, that is Argentina, Russia, Ukraine, and the third world countries. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
129--131
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bojarczyk M. 2005: Nowe uwarunkowania teoretyczne funkcjonowania przedsiębiorstw. Ekonomiczno-informatyczny kwartalnik. Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Informatyczna w Warszawie, Nr 3.
  • Commission et UbiFrance douanes - 2004.
  • Czyżewski A., Henisz-Matuszczak A. 2005: Globalizacja i integracja europejska a interesy polskiego rolnictwa. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Nr 2.
  • Eurostat - statistiques nationales.
  • Kozłowski A. 2001: Tendencje zmian w mleczarstwie. Część l i 2. Przegląd Mleczarski, Nr 5 i 6.
  • Rapport Annuel. 2004: ONILAIT, Paris 2004, s. 69-76.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000120147398

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.