PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 3 | 110--114
Tytuł artykułu

Zmiany poziomu konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latach 1995-2004

Autorzy
Warianty tytułu
Changes of Food Consumption of Farmers Households in Years 1995-2004
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono analizę konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników i pracowników w latach 1995-2004. Zmiany konsumpcji zaprezentowano w ujęciu ilościowym i jakościowym, również z uwzględnieniem wartości odżywczej diety. (oryg. streszcz.)
EN
The article presents the analysis of food consumption. The level and quality of food consumption informers households and company-employed were compared. The nutritive value of diet also was showed. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
110--114
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E. 1992: Ocena spożycia żywności w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. IŻCz SGGW, Warszawa.
  • Cichon R., Wądołowska L. 2000: Składniki odżywcze. Podstawy nauki o żywności. PWN, Warszawa.
  • Dąbrowska A. 2000: Konsumpcja usług w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. IRWiK, Warszawa.
  • Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
  • Hryniewiecki L. 1992: Składniki pokarmowe. Dietetyka. PZWL, Warszawa.
  • Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A. 2000: Planowanie żywienia człowieka. Podstawy nauk o żywieniu. PWN, Warszawa.
  • Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę, żywności i żywienia w Polsce. SGGW, Warszawa.
  • Kozłowska-Wojciechowska M. 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, nr 21, 5-8.
  • Poczta W., Michota-Katulska E. 2006: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. AR, Poznań.
  • Sekuła W. 2006: Spożycie artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 2004 r. GUS, Warszawa.
  • Słaby T. 2006: Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce - ujęcie empiryczne. SGH, Warszawa.
  • Sustainable Consumption. 2001: Sector Case Study Series. Households Food Consumption: Trends, Environmental Impact and Policy Responses 2001. www. ENV/EPOC/WPNEP/(2001)13/FINAL
  • Ziemiański S. 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000121284491

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.