PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1015, t. 2 Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej | 491--497
Tytuł artykułu

Konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w Unii Europejskiej

Autorzy
Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Dairy Sector in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Cele opracowania była ocena warunków i konkurencyjności polskiego sektora mleczarskiego na tle integracji z Unią Europejską oraz rozwoju zakładów mleczarskich na przykładzie Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
EN
Milk production and processing have an important position in the Polish agro-food sector. Integration of Poland with the European Union can be a chance but also a threat to the polish dairy sector. Among the chances are: growing demand for dairy products including organic ones; expansion and differentiation of the market; improvement of milk production and processing conditions. The threats are: the Union market requirements, especially in production quality and environment protection; competitiveness on the Union market; too low milk quota appointed to Poland. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Andruszewicz K., Konkurencyjność w polskim sektorze mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 1998, nr 7.
  • "Rynek Mleka" nr 25, październik 2003, MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
  • Seremak-Bulge J., Polskie mleczarstwo - Raport o stanie branży i perspektywach jej rozwoju w poszerzonej UE, Warszawa, październik 2003.
  • Smoleński Z. i współ., Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, SGGW, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000130317166

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.