Czasopismo
2004
|
nr 1015, t. 2 Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
|
491--497
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Dairy Sector in the European Union
Języki publikacji
Abstrakty
Cele opracowania była ocena warunków i konkurencyjności polskiego sektora mleczarskiego na tle integracji z Unią Europejską oraz rozwoju zakładów mleczarskich na przykładzie Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Milk production and processing have an important position in the Polish agro-food sector. Integration of Poland with the European Union can be a chance but also a threat to the polish dairy sector. Among the chances are: growing demand for dairy products including organic ones; expansion and differentiation of the market; improvement of milk production and processing conditions. The threats are: the Union market requirements, especially in production quality and environment protection; competitiveness on the Union market; too low milk quota appointed to Poland. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
491--497
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Andruszewicz K., Konkurencyjność w polskim sektorze mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 1998, nr 7.
- "Rynek Mleka" nr 25, październik 2003, MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
- Seremak-Bulge J., Polskie mleczarstwo - Raport o stanie branży i perspektywach jej rozwoju w poszerzonej UE, Warszawa, październik 2003.
- Smoleński Z. i współ., Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, SGGW, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000130317166