PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 743 | 39--45
Tytuł artykułu

Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem żywności ekologicznej

Warianty tytułu
Consumers' Preferences Connected With Ecological Food Consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zagadnieniem szczególnie ważnym dla rozwoju żywności ekologicznej jest rozpoznanie potrzeb konsumentów na produkty rolnictwa ekologicznego oraz ich kształtowanie poprzez odpowiednio zaprojektowaną strategię marketingową kształtującą świadomość ekologiczną konsumentów. Artykuł zawiera omówienie badań nad preferencjami konsumentów, przeprowadzonych za pomocą metody ankietowej, celem której była analiza świadomości konsumentów z zakresu żywności ekologicznej, jak również określenie preferencji konsumentów odnośnie tej żywności.
EN
The objective of the research work was to investigate consumers' preferences connected with ecological food consumption. It has been found that most often consumers bought bakery products, milk, milk products and vegetables. They were also getting more and more interested in meat and meat products from ecological farming and ecological production (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
39--45
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamicki F., Kaniszewski S., Warzywnictwo ekologiczne szansą rozwoju polskich gospodarstw, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 1.
  • Górska-Warsewicz H., Konsumencka ocena jakości żywności, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 12.
  • Krełowska-Kułas M., Żywność ekologiczna [w:] Ekologia wyrobów, Materiały II Międzynarodowej Konferencji, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 2000.
  • Krełowska-Kułas M., Popek S., Żywność ekologiczna w świetle wymagań dla bezpieczeństwa żywności [w:] Żywność bezpieczna dla konsumenta, Materiały II Konferencji Towaroznawczej, AE w Poznaniu, Poznań 1997.
  • Łuczka-Bakuła W., Przeobrażenia na rynku żywności ekologicznej, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 1.
  • Łuczka-Bakuła W., Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań 1995.
  • Nieżurawska M., Jakość żywności a preferencje konsumentów, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 12.
  • Overview World Markets for Organic Food Beverages, International Trade Centre, Genewa 2003.
  • Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2002 r. Informacja Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wydział Ekologii Rolniczej, Warszawa 2003.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych i używek, a także zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w środkach spożywczych i używkach, Dz. U. nr 9, poz. 72.
  • Rutkowska U., Kunachowicz A., Zagadnienie żywności ekologicznej w świetle wymagań stawianych żywności bezpiecznej dla zdrowia. "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1993, nr 3.
  • Śmiechowska M., Standaryzacja i certyfikacja żywności ekologicznej w Polsce i Unii Europejskiej [w:] Ekologia wyrobów, Materiały III Międzynarodowej Konferencji, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 2003.
  • Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. nr 208, poz. 2020.
  • Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym, Dz. U. nr 93, poz. 898.
  • Wawrzyniak A., Kwiatkowski S., Gronowska-Senger A., Ocena zawartości azotanów i azotynów oraz białka ogółem w wybranych warzywach uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie, Roczniki PZH 1997, nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000135875871

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.