PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 705 | 93--99
Tytuł artykułu

Alergie pokarmowe

Warianty tytułu
Food Allergies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Alergie pokarmowe są zaliczane do chorób cywilizacyjnych. Uważa się, iż wzrastające tempo życia, jak również pogłębiające się zanieczyszczenie środowiska oraz wzrost udziału w diecie człowieka żywności przetorzonej, w znaczącej mierze przyczynia się do wzrostu liczby przypadków zachorowań z powodu alergii i nietolerancji pokarmowych.
EN
In the paper the present state of knowledge of food allergies is discussed. The allergens occurring in food are characterized. Attention is drawn to the problem of cross reactions occurring between allergens coming from various sources, both food and inhalation sources (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
93--99
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Asthma and Immunology: The Allergy Report, American Academy of Allergy, USA, 2000.
  • Astwood J.D., Fuchs R.L., Preventing Food Allergy: Emerging Technologies. Trends "Food Science Technology" 1996, nr 7.
  • Bonsquet J., Michel F.B., Alergie, Książnica, Katowice 1999.
  • Czernecki T., Targoński Z., Alergeny i alergie pokarmowe, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2002, nr l.
  • Ferguson A., Symptoms and Manifestations of Food Allergy, with Particular Relevance to Gut, "Environmental Toxicology and Pharmacology" 1997, nr 4.
  • Hasik J., Dietetyka, PZWiL, Warszawa 1983.
  • Hayakawa K., Linko Y.Y., Linko P, Mechanism and Control of Food Allergy, "Lebensmittel Wissenschaft University Technology" 1999, nr 32.
  • Isolauri E., Cow-milk Allergy, "Environmental Toxicology and Pharmacology" 1997, nr 4.
  • Lehrer S.B., Homer W.E., Reese G., Why are Some Proteins Allergenic? Implication for Biotechnology, "Food Science and Nutrition" 1996, nr 6.
  • Metcaff D.D., Immune Mechanisms in Food Allergy, "Clinicall Experiment Allergy Supplement" 1991, nr 1.
  • Młodecki H., Piekarski L., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1987.
  • Myłek D., Alergie, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2001.
  • Romanski B., Alergia i choroby alergiczne, PZWL, Warszawa 1991.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu, Dz.U. nr 94 z dnia 7 maja 2004 r., poz. 933; zmiana RMZ z dnia 20 kwietnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu, Dz.U. nr 79 z dnia 9 maja 2005 r., poz. 693.
  • Taylor S.L., Emerging Problems with Food Allergens, "Food Nutrition Agricultural Aliment" 2000, nr 26.
  • Ustawa z dnia 11 mąja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz.U. z dnia 22 czerwca 2001 r., nr 63, poz. 634; Dz.U. z dnia 28 marca 2003 r., nr 135, poz. 1145.
  • Wal J.M., Strategies for Assessment and Identification of Allergenicity in (Novel) Foods, "International Dairy Journal" 1998, nr 8.
  • Wróblewska B., Reakcje krzyżowe alergenów, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 1999, nr 2.
  • Wróblewska B., Jędrykowski L., Żywność a alergia, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 1998, nr 2
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000137108974

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.