PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 1 | 38--49
Tytuł artykułu

Zastosowanie metody TOPSIS do oceny regionalnego zróżnicowania poziomu rozwoju sektora mleczarskiego

Autorzy
Warianty tytułu
The application of the TOPSIS method for estimation of regional diversity of the dairy sector development level
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono ocenę poziomu rozwoju sektora mleczarskiego i jego bazy surowcowej oraz przetwórstwa mleka w przekroju województw. Do pomiaru poziomu rozwoju sektora wykorzystano miernik syntetyczny, wyznaczony za pomocą metody TOPSIS. Przeprowadzona analiza wykazała znaczne zróżnicowanie przestrzenne stanu bazy surowcowej potrzebnej do produkcji mleka i jego przetwórstwa. Najwyższy poziom rozwoju sektora mleczarskiego osiągnęły województwa położone w rejonach północno-wschodniej Polski — podlaskie, warmińsko-mazurskie i mazowieckie — gdzie występują sprzyjające warunki przyrodnicze i strukturalne do produkcji mleka. Z kolei zbyt niską pozycję sektora mleczarskiego zaobserwowano w województwach położonych w rejonie północnozachodnim (pomorskie, zachodniopomorskie, lubuskie, dolnośląskie), cechujących się korzystnymi warunkami strukturalnymi do produkcji mleka. W województwach południowowschodniej Polski główną przeszkodą w znaczących przemianach w zakresie rozwoju mleczarstwa jest rozdrobniona struktura własności i władania ziemią rolniczą. (abstrakt oryginalny)
EN
The estimation of dairy sector development level, its raw materials base and milk processing in voivodship profiles were presented in the article. A synthetic measurement using the TOPSIS method was applied to measure the level of the sector development. The carried out analysis demonstrated considerable area diversity in the raw materials base needed for milk production and processing. The highest development of dairy sector level achieved voivodships located in the north-east part of Poland (Podlaskie, Warmińsko-Mazurskie, Mazowieckie) where favourable natural and structural conditions for milk production occur. Too low position of the dairy sector was observed in the north-west part of Poland (Pomorskie, Zachodniopomorskie, Lubuskie, Dolnośląskie) which is characterized by favourable structural conditions for milk production. The fragmented structure of ownership and utilisation of cultivated land in south-east voivodships are the main obstacles in significant transformation in the dairy sector development. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
38--49
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Budżety gospodarstw domowych w 2005 r. (2006), GUS, Warszawa
  • Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2005 r. (2005), GUS, Warszawa
  • Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2005 r. (2006), GUS, Warszawa
  • Hwang C. L., Yoon K. (1981), Multiple attribute decision making. Methods and applications, Springer, Berlin
  • Informacja o sytuacji społeczno-gospodarczej województw (2006), nr 4/2005, GUS, Warszawa
  • Musiał W. (2007), Ekonomiczne i społeczne problemy rozwoju wiejskich obszarów górskich na przykładzie Karpat, Wieś i Rolnictwo, nr l
  • Produkcja wyrobów przemysłowych w 2005 r. (2005), GUS, Warszawa
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2005 (2005), GUS, Warszawa
  • Rocznik Statystyczny Województw 2005 (2005), GUS, Warszawa
  • Rolnictwo w 2005 r. (2006), GUS, Warszawa
  • Sarnecki J. (2004), Przetwórstwo i rynek mleka w Polsce w ujęciu przestrzennym, lERiGŻ, Warszawa
  • Skup i ceny produktów rolnych 2005 (2005), GUS, Warszawa
  • Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2005 r. (2005), GUS, Warszawa
  • Waloch R. (2006), Analiza regionalna produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa w Polsce, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań
  • Wysocki F. (2006), Zastosowania metod taksonomicznych w badaniach ekonomiczno-rolniczych, Warsztaty Naukowe - XIII Kongres SERIA, w: Rynek rolny i żywnościowy w otoczeniu krajowym i międzynarodowym, Poznań
  • Zwierzęta gospodarskie w 2004 r. (2005), GUS, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000139355302

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.