PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 1 | 190--193
Tytuł artykułu

Koszty jednostkowe w gospodarstwach o zróżnicowanej strukturze organizacyjnej

Warianty tytułu
Unit Costs in Farms with Differentiated Structure of Organization
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem autora była prezentacja wyników badań dotyczących kształtowania się kosztów w gospodarstwach prowadzących chów trzody chlewnej. Zmiennymi różnicującymi poziom kosztów były: skala produkcji, powierzchnia UR, specjalizacja i system chowu. Na podstawie wyników badań gospodarstw w Wielkopolsce autor zauważył, że najwyższy wpływ na kształtowanie się kosztów produkcji wywiera specjalizacja, która w praktyce jest ściśle związana z wielkością produkcji, najniższy zaś - powierzchnia danego podmiotu.
EN
Structure of organization in pig farms influences the costs of production. The aim of the paper is to show the relation between unit costs and factors which determine the organization structure, i.e. the scale and specialization of production, farm size and system of raising. Studies are based on the results of farm accounting and data derives from Wojewódzki Ośrodek Doradztwa rolniczeo in Poznań. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
190--193
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Starzyńska W. 2000: Statystyka praktyczna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 310-314.
  • Skarżyńska A., Augustyńska-Grzymek I. 2000: Koszty jednostkowe i dochodowość produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1999 roku. IERiGŻ, Warszawa, 5-6.
  • Sadowski A. 2004: Analiza wyników demonstracji ekonomicznych realizowanych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w 2003 roku. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Dział Ekonomiki, Analiz Ekonomicznych i Rachunkowości, Poznań, 3-5.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000139780182

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.