PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 1 | 204--207
Tytuł artykułu

Koszty produkcji wieprzowiny w wybranych krajach UE

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem przedstawionych przez autorkę badań, było określenie kosztów produkcji wieprzowiny w wybranych krajach Unii Europejskiej. Analizą objęła koszty stałe i zmienne chowu trzody chlewnej oraz koszty paszy i siły roboczej w 2003 roku. Na podstawie otrzymanych wyników autorka stwierdziła, że we wszystkich krajach w strukturze kosztów produkcji wieprzowiny dominowały pasze. Najniższe koszty pozyskania tego gatunku mięsa odnotowano w Hiszpanii. Producenci wieprzowiny w tym kraju należą do bezkonkurencyjnych w Europie. Najwyższe koszty produkcji wieprzowiny wystąpiły we Włoszech, Wielkiej Brytanii i Austrii.
EN
The aim of researches was to estimate the costs of pork production in selected EU countries. Analysis was made variable and fixed costs of pigs breeding in 2003 year. Researches show that feed predominated in structure costs of pork production in all countries. The lowest costs were in Spanish. There is the most competitive sector of pork in Europe. The highest costs of pork production were in Italy, Great Britain and Austria. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
204--207
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Faostata. 2004: http://faostat.fao.org
  • Fowler T. 2004: 2003 pig cost of production in selected EU countries, http://www.bpex.org
  • Livestock and Poultry. 2005: World Markets and Trade, http://www.fas.usda.gov
  • Okularczyk S., Marciniak M., Sowula-Skrzyńska E., Tyburcy A. 1996: Czynniki struktury kosztów produkcji zwierzęcej w warunkach polskich. [W:] Możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej. Materiały konferencyjne. Instytut Zootechniki, Balice 19-28.
  • Pejsak Z. 2005: Sytuacja na światowym i europejskim rynku żywca wieprzowego z uwzględnieniem pozycji Polski. Wymogi prawne w zakresie ochrony środowiska w produkcji trzody chlewnej. [W:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego w aspekcie racjonalizacji wykorzystania podstawowych czynników produkcji i zgodnie z wymogami UE. Poznań, 5-18.
  • Rasmussen J. 2005: Production costs in International pig production, http://www.gov.mb.ca.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000139829932

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.