PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 9 | 67--72
Tytuł artykułu

Żywność ekologiczna

Warianty tytułu
Effect of Distribution on the Company's Market Value
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaprezentowano zagadnienia dotyczące żywności ekologicznej i i jej jakości. Przedstawiono czynniki, rozwój i sytuację na świecie i w Polsce gospodarstw ekologicznych oraz wyniki badań preferencji konsumentów z zakresu żywności ekologicznej.
EN
The main task of today's management is the maximization of the company's market value. This value is usually defined as the company's ability to gain profits in future as perceived by present and prospective investors. Distribution plays an important role in creating the company's value. It comprises the area of decisions and actions related to performing transactions and physical flow of products from their place of production to the place of consumption. Distribution becomes the source of competition advantage provided it contributes to the creation of the value so appreciated by customers, viz. product availability, usefulness of place, time, choice or appreciable cost reduction. In this article, in order to evaluate the effect of distribution upon the company's market value. the survey results obtained in 2005 in a group of 541 purpose-selected enterprises were utilized. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Adamecki F., Kaniszewski S., Warzywnictwo ekologiczne szansą rozwoju polskich gospodarstw, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 1.
  • Asortyment produkowanej w Polsce żywności ekologicznej, http://www.agro.com.pl/why htm l - 6.
  • Bartnik M., Jakość żywności ekologicznej, "Przemysł Spożywczy", 1996,nr 10.
  • Bartosiewicz J., Rolnictwo ekologiczne dewizą XXI wieku, "Aura" 2003 nr 4.
  • Biuletyn Informacyjny Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i AR i MR, 2003, nr 9.
  • Imbs B., Żywność ekologiczna, "Przemysł Spożywczy", 2001, nr l.
  • Informacja Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2002 roku (2003).
  • Główny Inspektorat Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, http://www.ijhar-s-gov.pl
  • Klima K., Rolnictwo ekologiczne w Polsce i w Unii Europejskiej, "Aura" 2003 nr 4.
  • Kretowska-Kułas M., Popek S. Żywność ekologiczna w świetle wymagań dla bezpiecznej żywności. Materiały II Konferencji Towaroznawczej pt. "Żywność bezpieczna dla konsumenta" Poznań 27.XI. 1997.
  • Krełowska-Kulas M., Żywność ekologiczna, Materiały II Międzynarodowej Konferencji pt.: Ekologia wyrobów, Kraków 17-18 maja 2000.
  • Krelowska-Kulas M., Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem żywności ekologicznej, Zeszyty Naukowe AE w Kraków w druku 2006.
  • Łuczka-Bakula W., Przeobrażenia na rynku żywności ekologicznej, "Przemysł Spożywczy", 2004, nr l.
  • Metera D., Rolnictwo ekologiczne w Polsce i Unii Europejskiej, www.ecp.wroc.pl/edu, 1.02.2004.
  • Rak L., Zdrowa żywność — prawda czy mit, "Przemysł Spożywczy", 2001 nr 1. [15] Rolnictwo ekologiczne, Materiały Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, www.ukie.gov.pl, 1.02.2004.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 kwietnia 2003r. zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, Dz. U. nr 77, poz. 685.
  • Runowski H., Ograniczenia i szansę rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996.
  • Smiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w cech i poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki i Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000.
  • Smiechowska M., Standaryzacja produkcji żywności w polskich gospodarstwach ekologicznych, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2002.
  • Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne - od producenta do konsumenta, Ekoland, Stiftung Laben & Umwelt, Warszawa 1995.
  • Ustawa z dnia 30 października 2003 roku o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. Nr 208, poz. 2020.
  • Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 roku o rolnictwie ekologicznym, Dz. U. Nr 93, poz. 898.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000142880802

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.