PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 9 | z. 4 | 96--100
Tytuł artykułu

Ceny i marże w łańcuchu marketingowym produktów mięsnych

Warianty tytułu
Prices and Margins in the Marketing Chain of Meat Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki badań nad kształtowaniem się cen i marż w łańcuchu marketingowym schabu środkowego z kością oraz szynki gotowanej w latach 1999-2005. Przeprowadzone analizy wskazują na największą zmienność i zróżnicowanie cen w pierwszym ogniwie rozpatrywanych łańcuchów marketingowych (sfera skupu żywca wieprzowego), mniejszą zmienność i zróżnicowanie cen w sferze produkcji i sprzedaży detalicznej szynki gotowanej niż schabu środkowego oraz malejący udział przetwórców mięsa w cenie finalnej tych produktów. (oryg. streszcz.)
EN
In the paper there are presented the results of research which main goal was to evaluate the level of margins and differentiation and variability of prices of pork lion and ham in theirs marketing chain in the years 1999-2005. The empirical price analysis shows the highest differentiation and variability of prices in the first level of marketing chain analyzed products. It was also indicated the higher differentiation and variability of prices for pork loin than ham and decreasing share of producers in creating consumer prices, for both products. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
96--100
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Biuletyny statystyczne. 2000-7.006: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • Ceny w Gospodarce Narodowej w 2003 roku. Ceny w Gospodarce Narodowej w 2005 roku [www.stat.gov.pl].
  • Ceny w Gospodarce Narodowej w 2000 roku. 2001: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • Ceny w Gospodarce Narodowej w 2002 roku. 2003: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • Figiel S., Białek A. 2005: Zagadnienie transmisji cen na rynkach produktów rolnych i żywnościowych. Roczniki Naukowe SERiA, tom VII, zeszyt 5, 26-31.
  • Figiel S. Kozłowski W. Pilarski S. 2001: Marketing w agrobiznesie. Tom I: Marketing towarów rolnych. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, 23.
  • Seremak-Bulge J., Hryszko K. 2004: Wpływ integracji na ceny podstawowych surowców rolniczych. Przemyśl Spożywczy, nr 4, 40-45.
  • Toruń Ł. 2004: Cenowe oczekiwania sprzed integracji. Marketing w Praktyce, nr 5., 42-45.
  • Urban R. 2003: Ceny, marże i koszty produkcji żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Przemysł Spożywczy, nr 8, 40-41.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000151682180

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.