PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2008 | nr 6 | 17--20
Tytuł artykułu

System CARVER+Shock

Warianty tytułu
CARVER+Shock method
Języki publikacji
PL
Abstrakty
System CERVER+Shock polega na drobiazgowej kontroli każdego elementu łańcucha żywności. W artykule przybliżono jego genezę oraz istotę. Zaprezentowano proces analizy zagrożeń za pomocą systemu CARVER+Shock.
EN
Intentional food contamination resulting from terrorist attack differs significantly from traditional accidental food contamination. That is the reason why we need to implement more effective methods to prevent and respond to a potential terrorism event. A risk-assessment tool called CARVER+Shock helps food processors protect their products against that new and very dangerous hazard. It helps identify the most attractive targets for terrorists and can be used to assess the vulnerabilities within a system or infrastructure to an attack. CARVER is an acronym which stands for six attributes- Criticality, Accessibility, Recuperability, Vulnerability, Effect and Recognizability. CARVER tool also evaluates a seventh attribute - the combined health, economic and psychological impacts of an attack, called Shock. The main goal of the article is to present the method CARVER+Shock. Furthermore, the description of attributes, scales and calculations of final values are presented. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
17--20
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Anon. , CARVER+Shock - Enhancing Food Defence, FDA Consumer Health Information, June 2007, pp. 1-2.
  • M. Fishetti, Żywność, której można zaufać, Świat Nauki, Nr 10 (194). październik 2007.
  • M. Gańczak, Wróg w otoczce. Czy po zamachach terrorystycznych Stany Zjednoczone staja w obliczu wojny biologicznej z użyciem wąglika, Przewodnik Lekarza, 2001, Vol. 4, Nr 10, s. 4.
  • N. Khardori, T. Kanchanapoom, Overviewoi'Biological Terrorism: Polential Agents and Preparedness, Clinical Microbiology Newsletter, January 1, 2005, Vol. 27, No 1, p. 1-3.
  • H. C. Lane, J. La Montagne, A.E Fauci, Bioterrorism: A clear and present danger, Nature Medicine, 2001. December, Vo. 7, No 12, pp. 1271-1273.
  • J. Mierzejewski, D. K. Franz, R. Zajtchuck, Bioterroryzm (zarys zagrożeń i przeciwdziałań), Skalpel. 2001, Nr 4, s. 41-85.
  • S. S. Morse, Biological and chemical terrorism, Technology in Society, 2005, No 25, pp.557-563.
  • Żywność jako obiekt ataku bioterrorystycznego. Protokół Konferencji Biura Bezpieczeństwa Narodowego oraz Głównego Inspektora Sanitarnego, Białystok, 10 luty 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000153573521

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.