Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
This paper presents the history and principles of EUREPGAP certification. The system is evaluated on the basis of research conducted among three big producers of fresh tomatoes and cucumbers in the Lublin Province. EUREPGAP consists of voluntary standards for the certification of such agricultural products as fresh fruit and vegetables, cut flowers, green coffee, meat, fish and seafood. The certificate is required by all main international chains of supermarkets. Certifying food safety management system in horticultural holdings is quite advantagous to them. It is shown by presenting opinions of investigated producers about costs and benefits of EUREPGAP. The interviewed farmers have also given the reasons for implementing the system and described the difficulties that have appeared whilst certifying and maintaining EUREPGAP. (original abstract)
Omówiono genezę i zasady certyfikacji systemu EUREPGAP, który może być wdrożony w gospodarstwach produkujących świeże owoce i warzywa, kwiaty cięte, zieloną kawę, mięso, ryby i owoce morza. System oceniono na podstawie wywiadów przeprowadzonych bezpośrednio w trzech dużych gospodarstwach ogrodniczych z województwa lubelskiego zajmujących się produkcją pomidorów i ogórków pod szkłem. (skróc. oryg. streszcz.)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
85--94
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Katulski B., 2005: Najczęstsze problemy polskich ogrodników przy wprowadzaniu systemu EUREPGAP. Hasło Ogrodnicze, nr 5, 1.
- Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005): Zarządzanie jakością żywności (ujęcie techno-logiczno-menedżerskie). Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 337.
- Urbaniak M., 2006: Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej. Difin, Warszawa, 331.
- Wiśniewska M., 2005: Od gospodarstwa do stołu. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 226.
- Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Dokumenty i wymagania. Problemy Jakości, nr 9, 13.
- Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Droga do certyfikatu. Problemy Jakości, nr 11, 20-22.
- Szybiga K., 2006: Zmiany w produkcji i handlu żywnością w Unii Europejskiej [w:] Manteuffel Szoege H., Tyner W.E. (red.) Problemy rolnictwa światowego. Tom XV. Wyd. SGGW, Warszawa, 372.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000153925436