Warianty tytułu
Regions Diversity of Beef Purchase Costs in Poland in Years 2004-2006
Języki publikacji
Abstrakty
Zróżnicowanie przestrzenne, jako naturalna część gospodarki żywnościowej, w zakresie produkcji, skupu oraz cen skupu sprawiają, że występują znaczne różnice w poziomie kosztów pozyskania mięsa wołowego, który jest głównym kosztem dla zakładów mięsnych. W związku z tym, przeprowadzenie analizy kosztów pozyskania mięsa w układzie przestrzennym, było jak najbardziej uzasadnione, nie tylko z naukowego, ale i praktycznego punktu widzenia. Celem pracy była zatem analiza czynników kształtujących poziom kosztów zakupu mięsa wołowego przez zakłady mięsne, w gospodarstwach położonych w trzech makroregionach.
Carried analysis showed thai costs of cattle purchase differ in time and regions. Macro regions which are net exporters of beef have relatively lower prices. It includes total cattle, about 2 year bulls, heifers, slaughter cows. Lower prices in northern and central macro regions are caused by the need of transportation of some part of cattle to other regions of the country. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
146--151
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Biuletyny informacyjne. Rynek wołowiny i cielęciny. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GUHARS) za okres od 22.08.2004 do 18.03.2007 roku.
- Komunikaty GUS. 2006: Skup i ceny produktów rolnych w 2005 r.
- Komunikaty GUS. 2006: Pogłowie bydła i owiec w czerwcu 2006 r.
- Pepliński B., Majchrzycki D. 2006: Zróżnicowanie regionalne kosztów zakupu mięsa wieprzowego w Polsce w latach 2003-2005. Roczniki SERiA Poznań.
- Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2006 r. 2006: GUS [www.stat.gov.pl].
- Rejman K., Halicka E. 2001: Gospodarka żywnościowa. Przewodnik do ćwiczeń. SGGW, Warszawa.
- [www.bip.minrol.gov.pl].
- [www.site.securities.com].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000156947901