Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
The developed agrotourism and a rich range of regional products point to broad opportunities of attracting tourists by Tuscany. The region takes a leading place in Italian statistics with respect to the number of tourists (38 million in 2002), agrotourist farms (1,406 in 1998) and of traditional products (424 in 2003). The present article conditions favouring the appearance of the both elements of the broadly conceived tourism. (original abstract)
Agroturystyka z roku na rok staje się coraz bardziej znaczącym elementem turystyki, jako jedna z wiodących gałęzi gospodarki Toskanii. W regionie wzrasta ilość gospodarstw agroturystycznych, a co najważniejsze, chętnych osób, które chcą z agroturystyki skorzystać. Turystyka opierająca się na gościnie w gospodarstwie rolniczym współistnieje w Toskanii z bardzo bogatą gamą produktów regionalnych wytwarzanych w terenach wiejskich. Wśród obecnie zarejestrowanych, wiele produktów zyskało sławę ogólnonarodową, a niektóre ogólnoświatową. Zarówno świadczenie usług agroturystycznych jak i produkcja wyrobów tradycyjnych stymulowana jest przez korzystne ustawy i rozporządzenia uchwalane przez rząd Republiki Włoskiej oraz przez rząd Regionu Toskanii. (fragm. oryg. streszcz.)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
115--124
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Barbieri G., 1972, Toscana, UTET, Torino.
- Gurgul J., 2002, Monografia turystyczna Toskanii, Praca magisterska w archiwum Zakładu Geografii Turystycznej i Uzdrowiskowej, IGiGP UJ, Kraków.
- Piano di Indirizzo regionale dell'agriturismo, Consiglio Regionale, Regione Toscana, 1998, Firenze
- Telleschi A., 1992, Turismo verde e spazio rurale in Toscana, ETS Editrice, Pisa.
- X Rapporto sul turismo italiano, praca zbiorowa, 2000, Mercury s.r.l., Firenze.
- http://www.rete.toscana.it/sett/agric/agriturismo/pdipartel.doc
- http://www.rete.toscana.it/sett/agric/agriturismo/Ir76_94.doc
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000158418948