PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | nr 3 | 17--21
Tytuł artykułu

Przegląd systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

Warianty tytułu
Review of Food Safety Management System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym artykule zaprezentowano metodologię przeglądu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Przegląd zarządzania, obok auditu wewnętrznego, jest najważniejszym narzędziem doskonalenia każdego systemu zarządzania. W odniesieniu do obowiązującego w Unii Europejskiej systemu analizy zagrożeń bezpieczeństwem krytycznych punktów kontroli (HACCP) w produkcji i obrocie żywnością, przegląd nie jest wymagany przez unijne i polskie prawo żywnościowe.
EN
Management review and internal audit are the most important tools used during improvement of every management system. In relation to HACCP system in production and retailing which is obligatory within European Union, the management review is not required by Polish and EU food law. In that situation the most of Polish food companies does not carry out the review. Within Polish food sector the management reviews are practiced in companies with implemented voluntary standards containing a set of requirements for food safety and quality management systems such as IFS, BRC, IS022000 and ISO 9001. Taking those companies as an example there is possible to form some guidelines which may be useful in companies with implemented HACCP system. In the article a methodology of food safety management system review is described and steps of preparing and realization phases are characterized. The paper also contains some examples of the review input and output as well as some indexes applicated during practical assessment of performance of the food safety management system. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
17--21
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Anon, 2003, ISO9001 dla małych firm. Metody postępowania. Poradnik Komitetu ISO/TC 176. PKN, Warszawa.
  • 2. BRC, 2007, Global Standard for Food Safety, Issue 5. British Retail Consortium, London.
  • 3. CAC, 2003, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System and Guidelines for its Application. Annex to CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4 - 2003) - Recommended International Code of Practice. General Principles on Food Hygiene.
  • 4. Dzwolak W., 2007, Praktyczny przegląd systemu HACCP. Materiały szkoleniowe BD Long, Olsztyn.
  • 5. Dzwolak W., 2008, Produkcja bezpiecznej żywności wg ISO 22000. Produkcja, obrót żywnością i gastronomia. BD Long. Olsztyn.
  • 6. Hamrol A., 2005, Zarządzanie jakością z przykładami. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • 7. IFS, 2007, International Food Standard. Standard for Auditing Retailer and Wholesalers Branded Food Products, Version 5, August 2007. HDE Trade Services GmbH, Berlin.
  • 8. ISI/ITC 2007, ISO22000 Food Safety Management Systems. An easy-to-use checklist for small business. Are you ready? International Organization for Standarization - International Trade Centre UNCTAD/WTO, Geneva.
  • 9. PN-EN ISO 9004:2001, Systemy zarządzania jakością - Wytyczne doskonalenia funkcjonowania.
  • 10. PN-EN ISO 9000: 2006, Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia.
  • 11. PN-EN ISO 22000:2006, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000158618135

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.