PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 781 | 47--60
Tytuł artykułu

Jakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia

Warianty tytułu
The Quality of Mineral Waters and Consumer Preferences Regarding Their Consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wybierając wodę do picia należy zwracać uwagę na jej skład chemiczny, ponieważ jej zdrowotne oddziaływanie zależy od ilości i rodzaju zawartych w niej biopierwiastków. Ważnym kryterium jakości, a także klasyfikacji wód mineralnych jest tzw. ogólna mineralizacja, rozumiana jako ilość rozpuszczonych w niej soli. Nie wszystkie wody mineralne nadają się do powszechnego stosowania w dowolnych ilościach. Czynnikami ograniczającymi ich powszechne stosowanie są: znaczna mineralizacja, wysokie nasycenie dwutlenkiem węgla oraz duża zawartość sodu, chlorków, siarczanów, jodków i fluorków. Przedmiotem omówionych w artykule badań było 7 rodzajów mineralnych wód leczniczych pochodzących ze zdrojów krynickich: "Jan", "Zdrój Główny", "Zuber", "Słotwinka", "Józef", "Tadeusz" i "Mieczysław". Ponadto, w oparciu o przeprowadzoną ankietę, omówiono preferencje konsumenckie dotyczące spożycia różnych marek wód mineralnych występujących na rynku oraz stosowanych do ich pakowania rodzajów opakowań jednostkowych.
EN
The results of sensory assessment and physicochemical testing of seven kinds of mineral therapeutic water from Krynica springs are presented. Besides, the results of questionnaire surveys on consumer preferences regarding mineral water consumption and kinds of unit packaging used for it are presented. It has been stated that the tested mineral waters were characterized by good sensory quality and excellent physicochemical properties. Besides, it has been found that consumers prefer mineral waters characterized by moderate carbon dioxide content and a moderate degree of mineralization, packed into 1.5-L PET bottles (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
47--60
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, studentka
Bibliografia
  • Bonenberg K., Woda w laboratoriach i życiu człowieka, "Aura" 2000, nr 5.
  • Hałat Z., Woda, Polska Agencja Ekologiczna, Warszawa 1998.
  • Kucharski M., Produkcja i konsumpcja wód w opakowaniach w Polsce i Europie w latach 1991-2000, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002, nr 1.
  • Pierzchała K., Pogoda dla wody, "Handel" 2006, nr 5.
  • PN-Z-ll001-3:2000 Butelkowane naturalne wody mineralne i lecznicze. Wymagania jakościowe i badania dotyczące butelkowanych wód leczniczych.
  • Uzdatnianie wody, red. J. Nawrocki, PWN, Warszawa-Poznań 2000.
  • Wojtaszek T., Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej, Materiały z konferencji naukowej "Woda dla zdrowia", 12-15 maja 2006, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162022489

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.