Warianty tytułu
Makro Cash&Carry Supply Chain of Fresh Fish
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł prezentuje dobrą praktykę, jaką było wprowadzenie platformy rybnej do obsługi dostaw świeżych i wędzonych ryb i owoców morza do sieci handlowej Makro Cash&Carry. Celem przedsięwzięcia była poprawa świeżości i dostępności produktów, przy założeniu utrzymania konkurencyjności cenowej. Autorki opisały metodę opracowania i etapy wdrażania projektu, a także najistotniejsze zmiany jakie nastąpiły w łańcuchu dostaw MCC oraz strukturze kosztów. Przeanalizowały też ewentualność wprowadzenia podobnej platformy przez inne firmy handlowe, co mogłoby spowodować utratę przez MCC przewagi konkurencyjnej. (abstrakt oryginalny)
The article presents a good practice, which was the introduction of a platform to handle the supply of fresh and smoked fish and seafood to Makro Cash&Carry commercial network. The project goal was to improve the freshness and availability of products, assuming the maintenance of price competitiveness. Describing the elaboration and implementation of the project, the authoress focuses on the most important changes led in the MCC supply chain and cost structure. They analyse the feasibility of a similar platform for other commercial enterprises, which could result in loss of competitive advantage by MCC. (original abstract)
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Bibliografia
- 1) www.makro.pl
- 2) www.metrogroup.pl/servlet/PB/menu/1000091/index.html
- 3) www.metrogroup.pl/servlet/PB/menu/1006231_110/index.html
- 4) www.ryby.makro.pl/ryby.html, 25.01.2010.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168238077